Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

19.3.2022 13:04 ・ Päivitetty: 19.3.2022 13:04

Li Andersson pitää visusti Nato-kantansa piilossa ja puolustaa kansanäänestystä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei suostu kertomaan omaa kantaansa Suomen Nato-jäsenyyteen tässä vaiheessa.

Marja Luumi

Demokraatti

Hän perustelee asiaa näin:

– Se tekisi tyhjäksi aidon pohdinnan tilanteesta ja eri vaihtoehtojen riskeistä, joita Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin liittyy, Andersson totesi puoluevaltuuston yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vasemmistoliitto on aloittanut oman sisäisen keskustelunsa muun muassa Nato-jäsenyydestä.

– Pidän sitä tärkeänä, koska Vladimir Putinin aloittama hyökkäyssota pakottaa kaikki puolueet käymään tilannetta läpi ja pohtimaan, mitä se tarkoittaa Suomen kannoille ulko- ja turvallisuuspoliittisesti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtaja Jussi Saramo kertoi, ettei ole muuttanut vanhaa Nato-kantaansa, joka on kielteinen. Hän pitää Nato-päätöksen aikataulua keskeisenä.

– Jäsenyyden hakeminen tai hakematta jättäminen on päätös, jota ei voi tehdä kevyesti päivän fiiliksellä. Haluamme käydä asiantuntijoiden kanssa pitkät keskustelut, ennen kuin lyömme lopullisia kantojamme lukkoon, hän painotti tiedotustilaisuudessa.

Lisää aiheesta

Anderssonin mukaan kannalle on asetettu takarajaksi kesäkuun puoluekokous, mutta tarpeen tullen puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous on saatavissa koolle päättämään asiasta muutamassa päivässä.

Hän pohti tilannetta, että eduskunnan enemmistö päätyisi toisenlaiseen ratkaisussaan kuin vasemmistoliitto on linjannut.

– Minun mielipiteeni puheenjohtajana on, ettei kannata tehdä asiasta hallituskysymystä itsellemme vaan kunnioittaa enemmistön päätöstä siinä tilanteessa, Andersson toisti aiemmin pitämänsä linjapuheen viestiä.

Hän kommentoi myös mahdollisen Nato-jäsenyyden aikataulua:

– Kaikkien maiden, myös Naton intressissä pitäisi olla, että kun sota on käynnissä, pyritään välttämään sen laajentumista. Siksikin aika moni valtionjohdosta on todennut, ettei päätöstä voi tehdä nopeasti ja hätiköiden.

”En aseta tässä vaiheessa kansanäänestystä ehdottomaksi vaatimukseksi.”

Vasemmistoliiton kannattajissa Nato-myönteisiä ja -kielteisiä on suunnilleen yhtä paljon. Andersson toivoo, että puolueessa myös Nato-myönteiset uskaltavat tuoda mielipiteensä julki.

– Toivon todellakin niin. Siksi haluan alleviivata toista kunnioittavan keskustelukulttuurin tärkeyttä. Asia joka jakaa jäsenistön kantoja, pitää voida tuoda esille ilman paineita.

Hän on ylipäänsä harmissaan nykyisestä keskustelukulttuurista Nato-kysymyksen ympärillä. Moni päättäjä on joutunut erittäin voimakkaan ryöpytyksen kohteeksi erityisesti some-maailmassa.

– Asia ei niin mustavalkoinen. Keskustelua pitäisi pystyä käymään ilman, että kriittisesti Natoon suhtautuville tulee syytöksiä Venäjän sympatiseeraamisesta.

Andersson korosti linjapuheessaan sitä, että ratkaisulla – on se mikä tahansa – on vahva kansalaismielipide tukenaan.

– En aseta tässä vaiheessa prosessia kansanäänestystä ehdottomaksi vaatimukseksi. Mutta kansalaismielipiteen ankkuroiminen ratkaisuun tavalla tai toisella on tärkeää.

Hän totesi harmistuneensa lähinnä siitä, että kansanäänestys on monella suulla poissuljettu jo alkumetreillä informaatiovaikuttamisen riskin takia.

– Se riski on olemassa muutenkin kaikissa vaaleissa ja eduskunnan päätöksenteossa. Sen pelossa ei kannata tätä vaihtoehtoa sulkea pois.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU