Politiikka

Li Andersson vaatii lobbaritietoja julki: ”Niin vasemmistoliitto tekee jatkossa!”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliitto kertoo sitoutuvansa julkaisemaan tiedot tapaamistaan lobbareista ja ilmoittamaan, mistä aiheista on keskusteltu.

– Sen sijaan, että jäisimme odottamaan virallisen lobbausrekisterin perustamista, vasemmistoliitto tuo omat tietonsa jatkossa heti julki. Politiikan on oltava mahdollisimman läpinäkyvää. Avoimuus on koko kansan etu: se kitkee vallan väärinkäyttöä ja rakenteellista korruptiota, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Eduskunnan vierailijalistat sekä lobbausrekisteri nousivat julkisuuteen syyskuun alkupuolella, kun Svenska Yle kertoi uutisessaan eduskunnasta olevan käytännössä mahdotonta saada tietoja talossa käyneistä vierailijoista, vaikka korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tiedot ovat julkisia.

Tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista tuhotaan päivän päätteeksi, eikä tietoja voi näin ollen saada jälkikäteen.

Lobbausrekisteri on yksi keino varmistaa, että kaikki puolueet sitoutuvat läpinäkyvämpään politiikkaan.

Vasemmistoliitto haluaa Suomeen lobbausrekisterin, josta kävisi ilmi mistä asiasta, koska ja kenen kansanedustajan tai ministerin kanssa lobbarit keskustelevat. Rekisterin myötä vaikuttamistiedot olisivat helposti saatavilla, ja eri yritysten ja etujärjestöjen vaikuttamistoiminta nousisi puolueen mielestä nykyistä enemmän päivänvaloon.

– Teemme politiikkaa kansan valtuutuksella. On vähintäänkin reilua, että yritysten ja muiden politiikkaan vaikuttamaan pyrkivien tahojen tapaaminen tehdään näkyväksi. Lobbausrekisteri on yksi keino varmistaa, että kaikki puolueet sitoutuvat tekemään nykyistä läpinäkyvämpää politiikkaa, Andersson sanoo.

– Virallista rekisteriä ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottamaan, vaan jokainen puolue voi julkaista tiedot lobbauksesta vaikka heti. Niin vasemmistoliitto tekee jatkossa!

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat