Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Li Anderssonilta raju syytös – “Miksi pääministeri valehtelee?”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson osallistui SAK:n ja STTK:n järjestämään hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä vastustavaan Stop Nyt! -mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorilla 1. helmikuuta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syyttää pääministeri Petteri Orpoa (kok.) suoraan valehtelusta. Andersson käy läpi Orpon tänään Brysselissä antamaa työmarkkinalausuntoa ja kysyy tiedotteensa otsikossa “miksi pääministeri valehtelee hallituksen työmarkkinauudistuksista”.

Demokraatti

Demokraatti

Andersson pitää käsittämättöminä Orpon esittämiä väitteitä siitä, etteivät hallituksen ajamat työmarkkinauudistukset vaikuttaisi palkansaajien elämään tai puuttuisi heidän etuihinsa.

– Oikeistohallitus on nyt yksipuolisesti heikentämässä esimerkiksi irtisanomissuojaa, asettamassa käytännössä palkankorotuskaton matalapalkka-aloille, rajoittamassa lakko-oikeutta, lakkauttamassa nykyisen aikuiskoulutustuen, tekemässä ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi sekä leikkaamassa työntekijöiden työttömyysturvaa. Tavoitteena on tehdä työntekijöiden asemasta pysyvästi heikompi. Mitä nämä päätökset muka ovat, jos ei työntekijän etuihin puuttumista, Andersson kysyy.

HALLITUSOHJELMAAN on kirjattu laajasti erilaisia sekä suoraan työntekijöihin että ammattiliittojen asemaan vaikuttavia heikennyksiä, jotka muuttavat pysyvästi suomalaisen työelämän ja työmarkkinajärjestelmän pelisääntöjä. Hallitus puhuu työllisyyden edistämisestä ja pohjoismaisesta mallista, mutta näille puheille löytyy Anderssonin, SDP:n ja palkansaajaliikkeen näkökulmasta vain vähän katetta.

– Hallitusohjelmaan on poimittu muualta vain työntekijöihin kohdistuvia heikennyksiä ilman yhtäkään parannusta esimerkiksi työhyvinvointiin, osaamiseen tai työpaikkademokratiaan. Hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen runnomalla läpi työnantajien toivelistaa kohta kohdalta ilman mitään pyrkimystä aitoihin neuvotteluihin tai tasapainoon.

Hallituksen ajamien heikennysten lista on Anderssonin mukaan niin pitkä, että toteutuessaan ne koskettavat jokaista työtä tekevää suomalaista ja heidän arkeaan. Tänään SAK:n ja STTK:n mielenosoitukseen Helsingissä osallistui yli 13 000 ihmistä vastustamaan hallituksen työmarkkinapolitiikkaa.

Kaavailtujen muutosten epäsuosiosta ja äärimmäisyydestä kertoo Anderssonin mukaan myös se, että lakko-oikeuden merkittävä rajaaminen on toimenpiteissä ensimmäisten joukossa.

Lisää aiheesta

– Kokoomus ja perussuomalaiset tietävät itsekin, että tällä politiikalla ei ole kansalaisten tukea. Siksi he nyt pyrkivät myös estämään ihmisiä käyttämästä demokraattisia oikeuksiaan itsensä puolustamiseksi. Hallitus puhuu kansan tuesta, mutta tällainen politiikka on tyypillisempää autoritaarisille järjestelmille, Anderson toteaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE