Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

5.10.2017 07:00 ・ Päivitetty: 3.11.2017 14:46

Liisa Jaakonsaari: Eurooppa tarvitsee enemmän antiikin filosofien näkemystä kuin konservatiivisetien naisvihamielisiä puheenvuoroja

”Tietysti naisten tulee ansaita vähemmän kuin miesten, koska he ovat heikompia, pienempiä ja vähemmän älykkäitä. Heidän tulee tienata vähemmän!” Näin lausui puolalainen konservatiivimeppi Janus Korwin-Mikke parlamentissa maaliskuussa. Myöhemmin hän sai syystäkin kovat sanktiot misogynistisestä puheestaan.

Pari tuhatta vuotta sitten Euroopassa on ollut puolalaista kollegaani edistyksellisempiä voimia: jo filosofi Platon katsoi, että miehen ja naisen ainoa ero on siinä, että toinen siittää ja toinen synnyttää. Myöskään valtion hoidossa ei ole “tehtävää, joka kuuluisi miehelle siksi että hän on mies tai naiselle siksi että hän on nainen”.

”Korwinmikkeläisyys” on valitettavasti Euroopan todellisuutta: naiset tienaavat EU:ssa keskimäärin noin 16 prosenttia pienempää keskituntipalkkaa kuin miehet. Vaikka EU:n keskimääräinen sukupuolten palkkaero on pienentynyt, silti esimerkiksi Unkarissa ja Portugalissa palkkaerot ovat kasvaneet. Koulutustaso ei tätä selitä, vaan päinvastoin: yliopistotutkinnon suorittaneista 60 prosenttia on EU:ssa naisia.

Tasa-arvon unionissa ei voi olla toisen luokan työntekijöitä.

Parlamentin puhemies Jean-Claude Juncker ehdotti EU:lle yhteistä työmarkkinaviranomaista, jonka tehtävänä on varmistaa, että samasta työstä samassa maassa maksetaan myös sama palkka. Juncker viittasi tällä erityisesti lähetettyjen työntekijöiden asemaan, mutta saman viestin tulisi päteä sukupuolten välisten palkkaerojen kitkemiseen unionin laajuisesti. Tasa-arvon unionissa ei voi olla toisen luokan työntekijöitä.

Naisten kokonaistyöllisyysaste EU:ssa on 63 prosenttia, miesten 75 prosenttia. EU:n osa-aikaisista työntekijöistä valtaosa on naisia. Osa-aikatyö haittaa uralla etenemistä ja heikentää koulutusmahdollisuuksia sekä pienentää eläkeoikeuksia ja työttömyysetuuksia. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat sukupuolten palkkaerojen jatkumiseen.

Palkkaerojen syyt ovat syvemmällä patriarkaalisessa ja heteronormatiivisessa kulttuurissamme. Odotukset naisten jäämisestä kotiin lasten kanssa ja miehestä perheen elättäjänä ovat yhä syvällä. Onneksi murrosta on hiljalleen tulossa. Eurooppa tarvitsee enemmän antiikin filosofien näkemystä työmarkkinoiden tasa-arvosta kuin puolalaisten konservatiivisetien naisvihamielisiä puheenvuoroja.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU