Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Liitot sopivat yhdessä: työvuoroja ja lomia voi rukata vapaammin – ”Huoli kriisistä selviämisestä on yhteinen”

LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ovat sopineet työehtosopimuksiin määräaikaisia muutoksia. Ne koskevat työvuorolistojen laatimista ja julkaisemista sekä kesälomien sijoittumista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Muutokset koskevat matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden sekä huvi-, teema- ja elämyspuistojen työehtosopimuksia.

– Tuleva kesä on matkailu- ja ravintola-alan kannalta vielä hyvin poikkeuksellinen. Siksi sovimme asioista, jotka voivat osaltaan helpottaa yrityksiä järjestelemään töitä niin, että mahdollisimman moni alan työntekijöistä pääsee takaisin töihin, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen perustelee tiedotteessa.

Liittojen mukaan koronatilanteen takia on poikkeuksellisen vaikeaa ennakoida työvoiman määrän tarvetta. Siksi työvuorolistan laadintaa ja julkaisemista koskevia määräaikoja voidaan lyhentää julkaisemalla työvuorolista viikon ilmoitusajalla yhdeksi viikoksi kerrallaan. Määräystä voidaan soveltaa palvelujen kysynnän vakiintumiseen asti, kuitenkin enintään syyskuun loppuun asti.

– Liittojen huoli yritysten ja työntekijöiden selviämisestä koronakriisistä on yhteinen. Yhdessä sopimamme muutokset helpottavat toimialamme tukalaa asemaa, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

Hänen mielestään eduskunnan ja hallituksen pitäisi lieventää matkailu- ja ravintolatoiminnalle säädettyjä rajoituksia mahdollisimman pian.

– Tämä parantaisi yritysten mahdollisuutta kutsua lomautettuja työntekijöitä takaisin töihin. Toimialan yritykset tuntevat vastuunsa asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta.

Liitot sopivat muutoksista myös kesälomien sijoittumisesta. Meneillään olevalla lomakaudella voidaan yli 12 päivää ylittävän loman osuus siirtää pidettäväksi myöhemmin.

Tämä tarkoittaa sitä, että syyskuussa päättyvällä kesälomakaudella normaalisti pidettäviä vuosilomia voidaan pitää vuoden 2021 huhtikuun loppuun saakka. Poikkeus koskee sellaisia työntekijöitä, jotka ovat olleet lomautettuna 1. huhtikuuta 2020 jälkeen vähintään kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE