Työmarkkinat
21.4.2020 10:16 ・ Päivitetty: 21.4.2020 10:16
”Vastaavaa äkkipysähdystä ei ole nähty aikaisemmin” – matkailu -ja ravintola-alan lomautukset räjähtivät valtaviksi
Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuore suhdannebarometri kertoo vaikeasta tilanteesta erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla.
Kaksi kolmasosaa (67,3 %) alalla työskentelevistä vastaajista kertoo tulleensa lomautetuksi koronavirusepidemian takia. Lisäksi 5,8 prosenttia alan vastaajista on lomautettu osa-aikaisesti ja 8,0 prosenttia toteaa työtuntiensa määrän muuten vähentyneen.
Vastaajien arviot oman ja työnantajan taloustilanteen kehityksestä ovat suhdannebarometrin historian heikoimmat.
– Valtava lomautusten osuus ei valitettavasti tule yllätyksenä, kun matkailijoita ei ole ja vain pieni osa ravintoloista pystyy mukautumaan take out -malliin. Työtehtävät muuttuvat, kun suuret työnantajat kuten osuuskaupat kykenevät järjestämään korvaavaa työtä ja osa alan työntekijöistä on siirtynyt tekemään kuljetuksia, PAMin ekonomisti Olli Toivanen arvioi tiedotteessa.
Suhdannebarometrissa kysyttiin vastaajien oman tilanteen ohella työnantajayritysten toimista, jotka eivät välttämättä koske vastaajaa itseään. Matkailu- ja ravintola-alan vastaajista 87,3 prosenttia kertoo työnantajansa aloittaneen lomautukset ja 64,2 prosenttia toimipisteiden sulkemisen. Hieman reilu viidennes alan vastaajista kertoo myös lomien siirrosta (21,4 %) sekä muutoksista työtehtäviin (21,8 %).
Kaupan alalla sekä kiinteistöpalveluissa on jouduttu yhtä lailla turvautumaan lomautuksiin. Barometrin mukaan lomautukset on aloitettu kaupan alalla 36,6 prosentissa ja kiinteistöpalvelualalla 32,5 prosentissa vastaajien työnantajayrityksistä. Itse lomautettuna kertoo kuitenkin olevansa vain 10,7 prosenttia kaupan alan ja 7,9 prosenttia kiinteistöpalvelualan vastaajista.
Tilapäistä työvoimaa on vähennetty merkittävästi kaikilla suurilla toimialoilla. Kaupan alalla on nähty kuitenkin myös myynnin kasvua, sillä 19,2 prosenttia toimialan vastaajista kertoo lisätyövoiman rekrytoinnista.
Lisää aiheesta
– Ruoan kysyntä on siirtynyt nyt ravintoloista päivittäistavarakauppoihin, jotka rekrytoivat lisätyövoimaa. Erikoiskaupan kivijalkamyymälät ovat sen sijaan kokeneet kovan kolauksen, joten kriisin välittömät vaikutukset ovat olleet kaupan alalla kaksijakoisia, Toivanen huomauttaa.
Vastaajat myös kokevat työttömyyden uhan kasvaneen palvelualoilla.
Sekä työnantajayritysten että vastaajien oma taloustilanne on yksiselitteisesti PAMin suhdannebarometrin yli viisivuotisen historian heikoin.
Kaikista vastaajista vain 6,9 prosenttia toteaa työnantajansa taloustilanteen olevan parempi kuin kolme kuukautta sitten ja 57 prosenttia arvioi sen heikentyneen. Muutos on dramaattisin matkailu- ja ravintola-alalla, jonka vastaajista 86,4 prosenttia arvioi nyt työnantajan talouden heikentyneen, kun vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 13,0 prosenttia.
– Vastaavaa äkkipysähdystä ei palvelualoilla ole koskaan aikaisemmin nähty. Tavallisesti suhteellisen hyvin suhdannevaihtelua kestävät alat ovat nyt talouskriisin keskiössä, Toivanen toteaa.
Vastaajat myös kokevat työttömyyden uhan kasvaneen palvelualoilla. Kaikista vastaajista 45,8 prosenttia kertoo sen lisääntyneen omalla kohdallaan, kun vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 14,3 prosenttia. Lisäksi yli puolet (55,6 %) toteaa huolien omasta taloustilanteesta lisääntyneen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
15.4.2020 09:20
”Emme voi vain jäädä tuleen makaamaan” – ravintola-alan jätit ja ammattiliitto pistivät hynttyyt yhteen
Työmarkkinat
3.4.2020 20:11
”Näyttää siis pahasti siltä” – PAMin puheenjohtaja huomauttaa katalasta aukosta työttömyysturvan poikkeussäännöissä
Työmarkkinat
25.3.2020 14:50
”Tilanne on katastrofaalinen” – kymmeniä tuhansia ravintolan työntekijöitä uhkaa nyt väistämättä työttömyys
Työmarkkinat
19.3.2020 09:14
Palvelualat kaaoksessa: ”Vastauksista huutaa yritysten valtava ahdinko” – 70 prosenttia povaa laajoja irtisanomisia ja lomautuksia