Politiikka

Liitto hämmästyi: Työantajapuolen vastaus kaikkeen ”tyly ei”

Kari Hulkko
Jorma Malinen.
Kari Hulkko
Jorma Malinen.
Kari Hulkko
Jorma Malinen.

Ammattiliitto Pro hylkäsi viime perjantaina valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoehdotuksen rahoitusalan työriidan ratkaisemiseksi. Pron esitykset viikonlopputyön toteuttamiseksi paikallisesti sopien eivät kelvanneet Palvelualojen työnantajat Paltalle.

”Rahoitusalan neuvotteluissa oli aivan mahdotonta edes muutoin hyvää työtä tehneen valtakunnansovittelijan tehdä sellaista sovintoehdotusta, joka olisi ollut kohtuullinen rahoitusalan työntekijöille. Työehtosopimusten määräysten uudistamisen pitää työnantajien mielestä olla ns. kustannusneutraalia eli työnantajille ilmaista”, Ammattiliitto Pron neuvottelujen vetäjä johtaja Antti Hakala toteaa.

”Viikonlopputyön lisäksi neuvotteluissa oli esillä muita tavoitteita työehtosopimuksen kehittämiseksi. Kaikkiin Paltan vastaus oli tyly ei”, Hakala jatkaa.

Näissä neuvotteluissa työnantajat vetävät tiukempaa raamia kuin tupo-neuvotteluissa koskaan aikaisemmin.

Pro teki rahoitusalan jäsenilleen pikakyselyn viikonlopputyöstä. Kyselyyn vastasi yli 3000 rahoitusalan toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä. Heistä 40 prosenttia ilmoitti olevansa halukas tekemään viikonloppuna vapaaehtoisesti töitä.

”Työnantajan direktiota ei tarvita, vapaaehtoisia riittää. Tämäkin kysely todistaa sen”, Hakala sanoo.

Prolla on neuvoteltavana 60 yksityisen sektorin asiantuntijoiden, esimiesten ja toimihenkilöiden työehtosopimusta.

”Näissä neuvotteluissa työnantajat vetävät tiukempaa raamia kuin tupo-neuvotteluissa koskaan aikaisemmin. Nyt erona on vain, että raamin on määritellyt yksipuolisesti EK”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Ammattiliitto Pron hallitus kokoontuu perjantaina 16.2. ja käsittelee rahoitusalan neuvottelutilannetta.

”Kaikki mahdolliset neuvottelujen vauhdittamiskeinot ovat hallituksessamme keskustelussa. Pro perustettiin vuonna 2010 monialaliitoksi. Jäsenemme odottavat tukea yli sopimusalarajojen – ja ovat myös valmiita tukea antamaan, jos jokin ala joutuu vaikeuksiin sopimusneuvotteluissaan. Tuen muodot rahoitusalalle voivat tulla yllättäviltäkin toimialoilta”, arvioi Malinen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat