Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Liitto väläyttää “selittämätöntä palkkaeroa” ja kertoo kuinka se ratkaistaan

 

Ammattiliitto Pron mukaan “selittämätön palkkaero” kasvaa iän myötä. Naiset ja miehet tienaavat parikymppisinä samasta työstä saman verran, mutta 65-vuotiaana eläköityessä ero kasvaa jopa 9,3 prosenttiin, kun tilastoista vakioidaan selittävät taustatekijät, kuten kokemusvuodet, työsuhteen kesto ja tehtäväasema.

Tutkimusvuosien 2008–2015 aikana ei ole tapahtunut palkkaerojen supistumista, kertoo Pron työmarkkinatutkimus (TMT). Vuoden 2015 tutkimukseen osallistui noin 9 000 prolaista tammikuussa 2016.

Selittämätön palkkaero ratkaistaan palkkausjärjestelmää ja vaativuusluokkia uudistamalla, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

– Palkkaukseen voidaan vaikuttaa työnkuvia tarkistamalla ja päivittämällä tehtävänkuvia. Ensimmäinen askel palkkasyrjintää vastaan on puhua palkasta avoimesti.

Malisen mukaan syynä tilanteeseen on se, että 2000-luvun jälkeen palkkausjärjestelmiä ei ole päivitetty ollenkaan.

– Pro haluaa puuttua tähän. Palkkaa ei pidä jakaa pärstäkertoimen perusteella, vaan palkan pitää perustua työn vaativuuteen ja tehtäväluokitukseen.

Malinen kertoo, että kyseessä on osa laajempaa ongelmaa, koska monella alalla työnkuvat eivät vastaa palkkaa ja työn vaativuus arvioidaan alakanttiin. Yrityksissä palveluosaamista ei arvosteta ja asiakaspalvelutyöstä sakotetaan alemmalla palkalla, kun teknilliskaupallisella alalla työskentelevät keräävät palkkapotin.

– Tässä on kysymys pelkästään tahdon puutteesta. Perusteettomista palkkaeroista on puhuttu vuosikymmeniä, mutta edes keskusjärjestösopimuksilla ole pystytty puuttumaan asiaan, hän jatkaa.

Prolaiset naiset tienasivat keskimäärin 2 931 euroa ja miehet 3 672 euroa kuukaudessa.

Tasa-arvoisin työpaikka palkkauksen suhteen oli rahapeliala, ero oli 3 768 euroa. Naisten vuosiansio oli 39 578 euroa ja miehet tienasivat 43 346 euroa vuodessa.

Suurimmat erot vuosityötuloissa oli viestintäalalla, jossa naiset tienasivat 33 234 euroa ja  miehet 49 000 euroa, ero oli 15 766 euroa vuodessa. Viestintäalalla naiset palkataan yleensä toimihenkilötehtäviin ja miehet teknisiin tehtäviin.

– Miesten pitämät vuorotteluvapaat ja perhevapaat eivät ole tasoittaneet tilastoja. Heikennykset esimerkiksi subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ja vuorotteluvapaaseen pahentavat työelämän sukupuolittumista entuudestaan, ennakoi Pron tutkija Petri Palmu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE