Politiikka
25.5.2016 09:48 ・ Päivitetty: 25.5.2016 09:48
Liittopomo paljastaa nyt, mistä kenkä hiertää: “Työnantajapuolella poikkeuksellista ehdottomuutta”
Julkisen ja hyvinvointialan Julkisen alan suurimman liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta paljastaa, että liiton neuvottelemista yli 60 työ- ja virkaehtosopimuksesta vasta yhdessä on toistaiseksi saavutettu kilpailukykysopimusta koskeva neuvottelutulos.
Nyt tarvitaankin nopeaa edistymistä, jotta sopimukset saadaan neuvoteltua määräaikaan mennessä, hän painotti avatessaan JHL:n edustajiston kokouksen keskiviikkona Helsingissä.
Vaikein kysymys on liiton mukaan työajan pidentäminen 24 tunnilla. Työnantaja haluaa pääsääntöisesti kokonaisia työpäiviä, kun taas JHL pidentäisi työaikaa käyttämättä siihen kokonaisia päiviä.
Erityinen piirre joillakin sopimusaloilla on se, että työantajat pyrkivät heikentämään vuosilomamääräyksiä työajan pidentämisen varjolla. Tämä ei JHL:lle käy.
Työnantajan joustamaton asenne työaikakysymyksessä on vaikeuttanut ja vaikeuttaa neuvotteluja.
– Olemme esittäneet työajan pidentämisen malleja, jotka eivät haittaa tai uuvuta työntekijöitä liikaa.
Elorannan mukaan työnantajapuolella on esiintynyt poikkeuksellista ehdottomuutta päättää yksipuolisella työnjohto-oikeudella lisätyöajan sijoittamisesta. Kilpailukykysopimuksen mukaan asiasta sovitaan neuvottelujen yhteydessä.
– JHL on halukas kohdentamaan pidennykset toiminnallisesti järkevästi, mutta samalla ottaen huomioon työntekijöiden työhyvinvoinnin ja jaksamisen.
Neuvottelujen toinen vaikea asia, paikallinen sopiminen, on jo laajasti käytössä kunnissa ja valtiolla. Julkisella sektorilla paikallisen sopimisen edellytykset ja rajoitteet ovat kuitenkin aivan toisenlaiset kuin yksityisellä sektorilla.
– Julkisen sektorin työ rahoitetaan verovaroin ja se perustuu poliittisesti päätettyyn budjettiin. Selviytymislausekkeen kirjoittaminen tällaiseen toimintaan on erittäin vaikeaa.
– Työntekijöiden ei pidä joutua maksamaan omilla työehdoillaan poliitikkojen ideologisista päätöksistä eikä rahoittaa omilla palkkarahoillaan julkisten, yhteisten palvelujen tuotantoa ja ylläpitoa.
Eloranta painotti, että JHL tukee paikallisen sopimisen kehittämistä. Liitto näkee, että paikallista sopimista voisi edistää sopijaosapuolten yhteisellä koulutuksella.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.