Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lindén vie omalääkärimallia eteenpäin – kokeiluja luvassa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoo Demokraatille sosiaali- ja terveysministeriön ryhtyneen toimiin, joilla viedään omalääkärijärjestelmää eteenpäin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Järjestelmän vannoutunut kannattaja Lindén kertoi jo ennen nimitystään ministeri Krista Kiurun (sd.) vanhempainvapain sijaiseksi tekevänsä kaiken voitavansa omalääkärimallin edistämiseksi Suomessa.

Nyt hän sanoo sosiaali- ja terveysministeriön pyytäneen asiantuntijoilta (esimerkiksi yliopistoista ja konsulteilta) tarjouksia siitä, miten he lähtisivät kehittämään järjestelmää ja miten työ nivoutuisi muun muassa hoitotakuun kehittämiseen ja EU-rahoituksen kautta tulevaan hoitovelan lyhentämiseen sekä sote-keskushankkeeseen.

– Lähiaikoina, viikon sisään, uskoisin, että alkaa kuulua siitä, että kuka alkaa tehdä ja millä aikataululla, Lindén sanoo.

Omalääkärijärjestelmää kehitetään siis jo tällä hallituskaudella. Lindén ennakoi, että se työ toteutetaan erilaisten kokeilujen avulla.

Lindén summaa, että hallitus on jo satsannut paljon hoitojonojen lyhentämiseen ja omalääkärimallia edistämällä tavoite on saada uusi elementti työhön mukaan.

– Tavallaan nyt hypätään liikkuvaan junaan.

“70 tuntuisi kohtuulliselta.”

Yle on uutisoinut, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ja Länsi-Pohjan keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas alentaisivat tuntuvasti neljännen koronarokotteen ikärajaa.

Ruotsalainen laskisi ikärajan ainakin 70-79-vuotiaisiin ja Broas 65 ikävuoteen. Nyt THL suosittelee neljättä rokotetta 80 vuotta täyttäneille, hoivakodeissa asuville tai immuunipuutteisille perussairaille.

Demokraatti kysyi Lindéniltä kantaa neljänsien annoksien antamiseen. Lindén nosti eduskunnassa esiin juuri Broaksen ja Ruotsalaisen ajatukset:

– Suomessahan tätä asiaa ovat asiantuntijat pohtineet. Näkemykset ovat jossain määrin erilaiset, mutta luulen, että tässä pikku hiljaa kyllä tullaan siihen suuntaan, että myös muut kuin erittäin vaikeasti immuunipuutteiset voivat saada sen (neljännen koronarokoteannoksen) alle 80 vuoden iässä.

– Itse olin kolme viikkoa sitten EU:n ministerikokouksessa ja siinä oli mahdollisuus keskustella pitkään Saksan terveysministeri Karl Lauterbachin kanssa. Hän oli sitä mieltä, että 65 olisi se raja, joka jo pitäisi ottaa käyttöön.

65 ikävuoden rajasta neljänsille annoksille Suomessa Lindén sanoo olevansa varovaisempi ja muistuttaa, että kyseessä on vaativa asiantuntija-arviot.

– 70 tuntuisi kohtuulliselta, hän pohtii omana kantanaan.

Lindén ei ota myöskään tarkkaa kantaa, koska neljänsien annoksien saajien joukkoa laajennettaisiin, hänen mukaansa mielellään kuitenkin aikaisemmin kuin syksyllä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE