Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lindström kiistää moittineensa Ihalaista – sanoo puolustavansa yleissitovuutta, mutta haastaa ”voiko sen sisällä tehdä jotain”

Työministeri Jari Lindström (sin.)

Työministeri Jari Lindström tapasi perjantaina työmarkkinajärjestöjen edustajia.

– Puhumme työmarkkinatilanteesta ja miten he näkevät työllisyysasteen nostamisen pohjoismaiselle tasolle, Lindström kertoi eduskunnassa ennen tapaamista.

Aktiivimallit, tai uuden nimen saanut omaehtoisen työnhaun malli eli entinen aktiivimalli 2, eivät olleet agendalla, mutta Lindström arveli, että nekin saattavat nousta keskusteluun työmarkkinajärjestöjen toimesta.

Lindström on viime aikona puhunut työttömyysasteen nostamisesta tulevaisuudessa 75 %:iin tai jopa 80 %:iin tulevaisuudessa. Hallituksen tavoite on 72 %.

– Emmekä me pääse siihen sillä, että me keskenämme jotain touhuamme – yksi tekee yhtä ja toinen toista. Minun visioni tässä on se, että en käytä nyt sanaa yhteiskuntasopimus, koska se on väärä sana, mutta yhteisymmärrys siitä, olemmeko me tavoitteista samaa mieltä. Tarkoitus on käynnistää kunnollinen ja perusteellinen keskustelu tässä maassa, mitä meidän pitää tehdä. Kun katsoo Pohjoismaista tasoa työllisyysasteessa, onhan se karmeaa, kuinka paljon me olemme jäljessä.

Lindströmin on katsottu vaatineen myös yleissitovuuteen kajoamista. Hän on eri mieltä.

– Minä olen puolustanut aina yleissitovuutta. Jos puhumme siitä yleissitovuudesta, pelkän sanankin sanominen ei saa aiheuttaa sitä, että aletaan olemaan sotajalalla. Voidaanhan me itse asiassa haastaa sitä, voiko sen yleissitovuuden sisällä tehdä jotain. Sen takia minä puolustan yleissitovuutta, koska minun mielestäni se vaihtoehto on sitten joku minimipalkkalaki ja minusta se on monimutkainen. Tämä nykyinen systeemi ei ole täydellinen, sitä voi katsoa, onko siinä viilattavissa jotain, Lindström sanoo.

Lindström yllätti hiljattain moittimalla Uutissuomalaisen mukaan laajasti arvostettua, entistä työministeriä Lauri Ihalaista (sd.). SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ihmettelikin tänään Lindströmin hyökkäystä.

– Ihalainen jos kuka Suomessa tietää, miten suuria uudistuksia saadaan aikaiseksi. Ja vieläpä niin, ettei maksumieheksi joudu aina työntekijä, Ojala-Niemelä tiedotti.

Linström sanoo nyt, ettei ole Ihalaista arvostellut.

– En moittinut.

– Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ei käsittääkseni vienyt uudistuksia eteenpäin, jos työmarkkinajärjestöt olivat erimielisiä, Lindström sanoi Uutissuomalaiselle antamassaan haastattelussa.

Samassa yhteydessä Uutissuomalainen kirjoitti myös, että Lindströmin mukaan mitään asioita ei saataisi eteenpäin, jos hallitus ei käyttäisi mandaattiaan päättää asioista.

– Minä eilen soitin Laurille ja puhuttiin tämä asia selväksi. Meillä on herrasmiessopimus, että me emme mene henkilöön… Se, että sitten jos minä annan haastattelun, jossa sanon, että Lauri toimi viime hallituksessa niin, että jos siellä oli erimielisyyttä kolmikannassa, niin ei viety asioita eteenpäin. Me olemme toimineet toisin.

– Minusta se (nykyhallituksen toiminta) ei ole kolmikannan kunnioittamattomuutta vaan sitä, että kolmikantaista valmistelua kunnioitetaan … Jos me haluamme uudistaa tätä maata, niin täytyy jonkun uskaltaa tehdä päätöksiä, myös sellaisia päätöksiä, mistä jotkut suuttuvat, Lindström sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE