Lindström sai kakistettua pitkän tivauksen jälkeen: ”Ei me tätä nyt keskeytetä” – lehteriltä poistettiin mielenosoittajia

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Tarja Filatov oli ensimmäinen, joka vaati hallitusta keskeyttämään aktiivimallinsa toimeenpanon. Vierellä vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kevätkauden ensimmäisen eduskunnan kyselytunti keskittyi pitkälti hallituksen työttömiä kyykyttävään aktiivimalliin. Samalla se oli tuoreen puhemiehen Paula Risikon (kok.) tulikoe.

Varsinaiseen tykitykseen joutuivat kuitenkin erityisesti työministeri Jari Lindström (sin.) ja aktiivimallin valmistellut ja eduskunnalle esitellyt sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov uskoi, että kaikki kansanedustajat ovat saaneet voimakkaasti palautetta niin sanotusta aktiivimallista.

– Ihmiset ovat olleet vihaisia siitä, että työttömyysturvaa leikataan. Mutta vielä suurempi joukko ihmisiä on ollut ahdistuneita ja huolissaan siitä, että miten he pystyvät täyttämään mallin velvoitteet.

Yritystä ei Filatovin mukaan ole puuttunut – työtä on etsitty turhaan ja työvoimapoliittisiin aktiivitoimiinkaan ei pääse, koska niitä on rajattu.

– Miten aiotte lieventää näiden ihmisten pelkoa ja huolta, hän kysyi Mattilalta.

Ministeri kertoi, että lain soveltamisohjeita valmistellaan. Hän myös korosti, että hallitus seuraa mallin toteutumista. Samaa toisti myös Lindström: ”Korjataan, kunhan saadaan kokemusta mallista”.

Filatovista tuntuu käsittämättömältä, että soveltamisohjeet ovat vasta tulollaan, kun laki on jo voimassa. Työttömät kuitenkin vaativat jo nyt vastauksia, mihin heitä velvoitetaan.

Velvoitteet on mitoitettu työkykyisille.

Hän muistutti, että työttömissä on hyvin erilaisia ihmisiä. Hän kertoi tarinan itselleen läheisen ihmisen kohtalosta:

– Hän sairastui ja hänen sairautensa kesti niin pitkään, että sairauspäivärahoissa tuli katto täyteen. Juuri ennen katon täyttymistä hänellä todettiin aivokasvain. Hänen mahdollisuutensa oli ainoastaan kirjautua työttömäksi työnhakijaksi. Nyt häntäkin koskevat aktiivimallin velvoitteet.

Filatov pitää käsittämättömänä, että lisäksi yli 40 000 pitkäaikaissairasta joutuu täyttämään velvoitteet, jotka on mitoitettu työkykyisille.

– Miten laki, joka ei ole oikeus ja kohtuus, on toimeenpanossa? Eikö se pitäisi keskeyttää ja korjata puutteet, hän vetosi.

Samaa vaati SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Toimeentulosta leikataan ihmisiltä, jotka yrittävät päästä töihin tai edes palveluihin, mutta eivät siinä onnistu yrityksistä huolimatta. Oletteko valmis keskeyttämään aktiivimallin toimeenpanon, että ongelmat saataisiin kuntoon ennen huhtikuuta, ja että ihmisten epätoivo ei vain lisäänny.

Matti Torvinen oli ollut ”mellakassa”.

Tarvittiin vielä kolmaskin kysymys vihreiden Outi Alanko-Kahiluodosta samasta aiheesta ennen kuin työministeri Lindström vastasi viimein suoraan:

– Ei me tätä nyt keskeytetä. Me seuraamme tätä ja tarvittaessa korjaamme mallia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehätti hätiin vanhoja muistelemaan.

– Täällä peloteltiin ”pakkohaastatteluilla”, kun työttömien kolmen kuukauden välein tehtävistä haastatteluista keskusteltiin. Niistä tulee valtavan hyvää palautetta. Sama tulee käymään aktiivimallillekin, Sipilä uskoi.

Hän lupasi samaan syssyyn, että seurannassa varmistetaan, ettei kukaan joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

Antti Rinne joutui myös oikaisemaan sinisten Matti Torvista, joka oli omien sanojensa mukaan ollut viime perjantaina Senaatintorilla aktiivimallia vastustavassa ”mellakassa”.

– Totean, että se oli järjestäytynyt mielenilmaus. Käsittämätöntä, että te leimaatte sen mellakaksi.

Kyselytunnin aikana lehterillä sattui välikohtaus. Sieltä poistettiin 14 ihmistä, ja asia on eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savola mukaan poliisin hoidossa. Mielenosoituksen aihe kytkeytyi ilmeisesti kurdien ja Isisin välisiin taisteluihin.

”Nyt ehkä jo riittää” – ay-pomon veropuheet suututtivat talousprofessorin ja Feministisen puolueen varapuheenjohtajan: ”Hälytyskellot soimaan”

Kuva: Lehtikuva
Sture Fjäderin veropuheet hämmentävät.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin kommentointi veroasioissa herättää närää. Fjäder kirjoitti tiistaina Twitter-tilillään, että Suomi tarvitsee verouudistuksen.

”Tiesitkö että 9,1 % veronmaksajista maksaa 75 valtion tuloveroista. Tästä maksetaan esim. työttömyysturvaa ja muita sosiaalisia tulonsiirtoja. Valtion verotuksessa progessiota on lievennetteva ja siirtää painopiste muihin veromuotoihin”, Akavan nokkamies muotoili.

Fjäderin twiittiä on jaettu ahkerasti eteenpäin ja päivityksellä on yli kaksijapuolisataa tykkääjää. Alkuunkaan kaikki eivät kuitenkaan ole mieltyneet Fjäderin ajatuksenjuoksuun.

Tukholmassa vaikuttava taloustieteilijä Markus Jäntti lukeutuu tyytymättömiin. Jäntti kirjoitti omalla Twitter-tilillään keskiviikkona sapekkaan ytimekkään viestin.

”Uskomatonta kyllä kuulun edelleen tähän järjestöön. Nyt ehkä jo riittää.”

Myös Feministisen puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, ekonomi Tuuli Kamppila ilmaisi pettymyksensä Twitterissä.

”Hälytyskellot soimaan aina kun joku puhuu siitä, miten pieni hyvätuloisten joukko maksaa valtaosan Suomen *tuloveroista*. Tuloverot ovat vain 10 % Suomen koko verokannasta. Silti jopa Akavan puheenjohtaja käyttää sitä johtaakseen keskustelua harhaan.”

Keskustelua aiheesta

”Jokaisella on oikeus tietää, kuka minun isä on” – Äitiyslaki herätti tunteita eduskunnassa

Kansalaisaloitteeseen pohjautuva äitiyslaki herätti odotetusti kiihkeää vastustusta kristillisdemokraateissa sekä osassa perussuomalaisia ja keskustalaisia, kun lakivaliokunnan mietinnön käsittely eduskunnan täysistunnossa alkoi keskiviikkona.

Kansalaisaloitteen toinen käsittely on ensi viikolla, jolloin eduskunta äänestää lakiehdotusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Kansalaisaloitteella halutaan helpottaa hedelmöityshoidoilla lapsen saavien naisparien asemaa siten, että myös se äiti, joka ei synnytä, olisi lapsen virallinen äiti jo ennen lapsen syntymää. Aloitetta kannattavat kansanedustajat ja lakivaliokunta perustelevat tätä etenkin lapsen oikeusturvalla. Laki turvaa lapselle syntymästä lähtien kaksi juridista vanhempaa ja siten oikeudet muun muassa elatukseen ja perintöön.

Toisekseen laki helpottaisi byrokratiaa. Lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla, eikä naisparin tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, kuten nykyisin.

Laki koskee vain naispareja, joille on annettu hedelmöityshoitoja tuntemattomien luovuttajien siittiöillä – siis sellaisten luovuttajien, jotka ovat kieltäneet mahdollisuuden isyyden vahvistamiseen.

Tämä vastustajilta herkästi puheenvuoroissa unohtui, kun he painottivat ennen kaikkea sitä, että lain myötä syntymättömällä lapsella ei olisi koskaan oikeutta isään.

– Lainsäädäntöön nojaten nyt voivat aikuiset päättää, että tällä syntymättömällä lapsella ei ole koskaan isää. Jokaisella on oikeus tietää, kuka minun isä on, murehti esimerkiksi Tapani Tölli (kesk.).

Täysistunto ei halunnut aloitetta enää perustuslakivaliokuntaan

Aloitteen hylkäämistä lakivaliokunnassa ainoana esittänyt Antero Laukkanen (kd.) esitti nyt sen viemistä perustuslakivaliokunnalle keskustan Markus Lohen kannatuksella. Täysistunto kuitenkin torppasi ehdotuksen äänestyksessä.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) painotti valiokunnan käsitelleen aloitetta huolella. Se on kuullut kymmeniä asiantuntijoita, ja lapsivaikutukset on arvioitu laajasti.

Tolvasen mukaan kansalaisaloite on poikkeuksellinen, sillä se pohjautuu sanasta sanaan oikeusministeriön lakiluonnokseen vuodelta 2015.
STT–SANNA NIKULA

”Politiikan Camel-boots-mies” riemastui hallituksen merkkipaalusta – ”Tämä mies on totta”

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) riemuitsee blogissaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen 1000-päivää kestäneestä taipaleesta. Soini pitää tuhannen päivän rajaa yhden sortin merkkipaaluna pitkällä poliitikon urallaan.

– Minulle tulee tuhat päivää täyteen ministerinä. Tänään Tokiossa. Työn merkeissä, hän kirjoittaa.

Soini kiittää kotipaikkansa Espoon Iivisniemen äänestäjiä, jotka auttoivat häntä ponnistamaan ensin kaupunginvaltuustoon, sitten eduskuntaan. Hän vakuuttaa puhtaan omatunnon olevan paras päänalunen.

”Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio.”

– Kokemus auttaa kaikessa. Se ei vapauta kaikesta. Olen politiikan Camelboots- mies. Omat polut, omat lelut. Toiset tykkää, toiset ei. Hätkähdyttävä hetki on katsoa peiliin ja havaita, että tämä mies on totta.

– Tämänpuoleinen gospel on rajallista. Tämä on hyvä päivä olla hengissä. Vaikka sitten ministerinä Juha Sipilän hallituksessa. Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio. Iivisniemeen, Soini päättää.

Keskustelua aiheesta

”Täytyy perehtyä materiaaliin” – Ugandan tapahtumat eivät murentaneet ministerin luottamusta Patrian johtoon

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mika Lintilä (kesk.).

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) ei katso, että Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalon luottamus olisi Uganda-jupakan seurauksena heikentynyt. Lintilä totesi, ettei ole vielä ehtinyt yksityiskohtaisesti perehtyä Patrian julkistamiin selvityksiin asiasta. Hän oletti, että aineisto on pitkälti sama kuin se, jonka hän kävi läpi Isotalon kanssa.

Tähän mennessä asiassa ei Lintilän mukaan ole tullut julki mitään sellaista, joka olisi muuttanut Isotalon asemaa.

– Täytyy nyt analysoida ja perehtyä materiaaliin, Lintilä sanoi STT:lle.

Lintilän mukaan henkilöstöratkaisut eivät ole nyt tärkein asia, vaan olennaista on saada yhtiön asiat kuntoon. Jatkossa pitää pystyä estämään vastaavat tilanteet.

– Olen ilmoittanut ihan alussa toimitusjohtajalle ja hallitukseen puheenjohtajalle, että toimivan johdon tehtävä on palauttaa Patrian luottamus ja uskottavuus. He valitsevat keinot. Minä arvioin myöhemmin, ovatko ne olleet riittäviä.

Lintilän mukaan nyt vaaditaan koulutusta, ennakointia, mutta myös parempaa valvontaa yhtiön sisällä. Jokaisen patrialaisen pitää mieltää missä rajat kulkevat, varsinkin myyntipuolella.

– Tällaisia ei vain saa tulla, Lintilä painotti.

Ex-ministereiltä edellytetään arvostelukykyä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) peräsi eilen hallitukseen pelisääntökeskustelua siitä, miten entiset ministerit voivat toimia maailmalla ja hyödyntää asemaansa. Lintilä ei suuresti lämmennyt ajatukselle.

Pelisääntökeskustelu voidaan toki käydä, mutta se ei ratkaise asiaa, hän arveli.

– Jokaisella pitää olla henkilökohtainen arvostelukyky sillä tavalla, että pystyy vastuullisesti ja kunniallisesti sitä nimikettä myös käyttämään, Lintilä sanoi.

Lintilä huomautti, että entisiä ministereitä alkaa olla jo suuri joukko. Kaikkiaan ministereitä on ollut jo liki 600, hän totesi.

Ministeri toivoi, että koko Uganda-jupakka alkaisi jo vähitellen laantua.

– Minua harmittaa, että tässä myllytyksessä unohtuu se, että on menehtynyt yksityishenkilö, jolta on jäänyt omaisia. Onhan tämä hirvittävä tragedia. Tämä meinaa monilta unohtua.

Jäänmurtajien työkiistan sovittelu alkaa

Kuva: Lehtikuva

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut jäänmurtajien ja monitoimimurtajien työkiistan osapuolet sovitteluun huomenna iltapäivällä. Työntekijäpuolta edustava Suomen Laivanpäällystöliitto ilmoitti eilen työnseisauksesta, joka alkaa 7. maaliskuuta, ellei sopuun päästä sitä ennen.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä alusten kansipäällystön työehtoihin. Heikennysten kokonaisvaikutus olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja.

– Liitto ei hyväksy työehtojen kokonaisvaltaista heikennystä ja tämän johdosta ilmoitus työnseisauksesta on annettu Arctia Oy:n konventionaalisille jäänmurtajille ja monitoimimurtajille, ilmoittaa Laivanpäällystöliitto tiedotteessaan.

Arctia kummasteli lakkovaroitusta, joka sen mukaan annettiin ennen kuin sopimusneuvottelut olivat päässeet kunnolla alkamaan. Yhtiön mukaan murtajien kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Kansipäällystön keskimääräinen palkkataso on Arctian mukaan jopa puolitoistakertainen merenkulkualan yleiseen tasoon verrattuna.

Arctia muistuttaa, että jääolosuhteet Suomen merialueilla ovat nyt haastavimmillaan. Yhtiön jäänmurtajat avustavat parhaillaan meriliikennettä Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

Keskustelua aiheesta