Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Työmarkkinat

1.5.2022 10:00 ・ Päivitetty: 1.5.2022 11:33

”Linja kiristyy vuosi vuodelta” – PAMista ehdotus muille ammattiliitoille yhteisestä eurokorotustavoitteesta

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii, että työehdoista sopimisen toimintatapoja on nyt muutettava, sillä ilman sitä koko neuvottelujärjestelmä menettää uskottavuutensa.

Demokraatti

Demokraatti

– Erityisesti pienituloisten tilanne on todella tukala, hän huomautti puhuessaan Helsingissa Rautatientorilla Työväen vapussa.

– Käytännössä työehtojen kehittäminen on jäädytetty ja palkkaerojen kasvaminen leivottu sisään systeemiin, Rönni-Sällinen kuvaili nykyistä tilannetta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtautui aikoinaan sopimisesta, mutta nyt Rönni-Sällisen mukaan työnantajaliitot EK:n painostamana koordinoivat, ettei millään alalla ylitetä niin sanottua yleistä linjaa.

– Linja kiristyy vuosi vuodelta. Enää ei riitä, että pidetään kiinni palkankorotustason suuruudesta. Sen lisäksi jokaiselle pienellekin työehtojen muutokselle lasketaan hinta, joka vähennetään palkankorotuksesta.

Rönni-Sällinen sanoo, että ammattiliiton jättäessä lakkovaroituksen on Bulevardilla vastassa valtakunnansovittelija takaamassa aina tiukkenevan yleisen linjan toteutumista.

Hän esittääkin muille ammattiliitoille yhteisen euromääräisen palkankorotustavoitteen asettamista ja sen toteutumisen koordinointia yhteisesti.

– Eurokorotuksella pystyttäisiin kasvattamaan pienituloisten ostovoimaa juuri nyt, kun sille on erityinen tarve ostovoiman heikentyessä koko ajan.

”Palautetaan näin solidaarisuus palkkapolitiikkaan.”

Rönni-Sällinen huomauttaa, että viime syksynä täysin toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa muotoutunut ”yleinen palkankorotuslinja” mahdollistaa enintään kahden prosentin palkankorotukset. Keskimääräisellä palvelualojen työntekijän 2 000 euron kuukausipalkalla se merkitsee noin 40 euron kuukausikorotuksia. Tuplasti suuremmalla 4 000 euron palkalla saa yleisen linjan mukaisesti tuplakorotuksen 80 euroa.

– Kun kaikille aloille lankeaa yhtä suuri prosenttikorotus kierros toisensa jälkeen, palkkaero kasvaa, ja inflaation laukatessa pienipalkkainen saa palkallaan yhä vähemmän bensatankilla tai ruokakaupassa. Kuten tiedämme niissä operoidaan euroilla.

Rönni-Sällinen ilmaisikin puheessaan myös tukensa Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa esittämään ajatukseen, että edellisen hallituksen aikana kilpailukykysopimuksessa työnantajilta työntekijöiden harteille siirretyt sosiaaliturvamaksut palautettaisiin takaisin työnantajien maksettavaksi.

Aiemmin erojen kasvua kyettiin taklaamaan osana keskitettyjä ratkaisuja tasa-arvo- ja matalapalkkaerillä, mutta kun EK vetäytyi pöydästä, ei sitä mahdollisuutta enää ole.

– Palautetaan näin solidaarisuus palkkapolitiikkaan ja katkaistaan palkkaerojen kasvu, Rönni-Sällinen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU