Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Lisää entisestään työttömien ahdinkoa” – hallituksen kireä aikataulu kauhistuttaa

lehtikuva / anni reenpää

Työttömien keskusjärjestö vaatii perusteellista keskustelua ja vaikutusten arviointia kasvupalvelu-uudistukseen liittyvästä TE-palvelujen yksityistämisestä ja julkisuuteen uutisoidusta ”aktiivimalli kakkosesta” ennen päätöksentekoa.

Marja Luumi

Järjestön hallitus ja jäsenaktiivit ovat tyrmistyneitä uutisista, että hallituksen esitys kasvupalvelu-uudistuksen sisällöstä tulee juuri ennen eduskunnan kesäistuntotaukoa. Samalla saadaan selkoa myös aktiivimalli kakkosesta.

Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi pitää arveluttavana sitä, että kaksi isoa asiaa tuodaan yhtä aikaa päätöksentekoon juuri lomakauden kynnyksellä.

– Se lisää entisestään työttömien henkistä ja käytännön ahdinkoa.

Hallitus aikoo esittää, että työnhakijan pitää hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa ja raportoida omaehtoisesta työnhausta tietojärjestelmään. Pisimmillään velvoitteen laiminlyönnistä voi tulla 60 päivän karenssi.

Työttömien järjestö pitää tätä kohtuuttomana. Sen mielestä aktiivimalli ei myöskään huomioi itsensätyöllistäjien kuten tutkijoiden ja taiteilijoiden erityistilannetta.

”Tuleeko työttömistä huutolaisia yksityisten firmojen työllisyyspalvelumarkkinoilla?”

Keskusjärjestö katsoo, että aktiivimalli-lainsäädännön lisäksi on erittäin tärkeää käydä laaja keskustelu kasvupalvelu-uudistuksesta. Uudistuksessa siirretään julkisten TE-toimistojen peruspalvelutehtäviä yksityisille yrityksille. Asiantuntijalausunnot asiasta ovat olleet hyvin kriittisiä.

– Työllisyystoiminnan lopettaminen koskettaa etenkin pitkäaikaistyöttömien, yhdyskuntapalvelua suorittavien, päihde- ja mielenterveys ongelmista kärsivien, ammatillista koulutusta vailla olevien työllisyyspalveluita, Hirsjärvi muistuttaa.

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski painottaa, että uudistuksessa ei ymmärretä suomalaista yhteiskuntaa ja kolmannen sektorin merkitystä yhteiskunnan vakaudelle sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden täydentäjänä. Kasvupalvelu-uudistuksessa on vaarana, että yhdistysten työllisyystoiminta lopetetaan.

Haapakoski pelkää, että pitkälle erikoistuneiden työttömien yhdistysten toiminnan loppuessa tilalle ei nopeasti synny samaan pystyvää toimintaa.

– Voi myös kysyä, tuleeko työttömistä huutolaisia yksityisten firmojen työllisyyspalvelumarkkinoilla. Verkostojen tuhoaminen tuottaa kalliin aukon peruspalveluihin. Nyt on aika jokaisessa kunnassa kysyä, mitä kasvupalvelu-uudistus niille tarkoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE