Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lista: Nämä 10+1 asiaa ratkaisevat SDP:n jännittävät henkilövalinnat

SDP:n puoluekokous valitsee puolueelle uuden johdon helmikuun alussa. Suurin mielenkiinto kohdistuu seuraavan puheenjohtajan ja puoluesihteerin nimiin.

Puheenjohtajavaalissa kilpailevat Antti Rinne, Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen. Puoluesihteeriksi hakevat Hanna Kuntsi, Antton Rönnholm, Mikko Salmi ja Tuomas Kurttila.

Mitkä asiat ratkaisevat henkilövalinnat?

Demokraatin toimitus listaa 10+1 asiaa.

1. Kuka on uskottavin pääministeriehdokas vuoden 2019 eduskuntavaaleihin? SDP valitsee itselleen puheenjohtajan juuri ennen kevään kuntavaaleja, mutta käytännössä jo myös seuraavia eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Valitun puheenjohtajan on pärjättävä muiden suurten puolueiden puheenjohtajia vastaan pääministerikilvassa.

2. Kuka kokoaa joukot yhtenäiseksi? Vuoden 2014 puheenjohtajakilpa jakoi puolueväen kahtia. Sen satoa on niitetty pitkään. Viimeistään helmikuun puoluekokouksen jälkeen puolueen on oltava uuden puheenjohtajan takana yhtenäisenä. Puoluekokousedustajat ottavat kantaa siihen, kenellä ovat parhaat edellytykset vaativaan tehtävään.

3. Kuka vakuuttaa puoluekokouksessa? Puheenjohtajaehdokkaat jatkavat kampanjointia loppuun saakka, senkin jälkeen, kun heidän yhteinen kiertueensa loppuu ensi viikon alussa. Puheenjohtajaehdokkaat puhuvat kokousväelle perjantaina, päivää ennen lauantaiaamun äänestystä. Noin puolet kokousedustajista ei ole kertonut kantaansa kyselyissä siihen, ketä he kannattavat. Ainakin osa heistä tekee lopullisen ratkaisunsa vasta puheet kuultuaan.

4. Merkitseekö sukupuoli? SDP:n johtoa on syytetty miesvoittoiseksi, vaikka esimerkiksi eduskuntaryhmän suuri enemmistö on naisia. Nykyinen puoluesihteeri ja puheenjohtaja ovat miehiä. Nyt ehdolla on naisia molempiin tehtäviin.

5. Onko ay-tausta uhka vai mahdollisuus? Puheenjohtajaksi ja puoluesihteeriksi on tarjolla henkilöitä, joilla on vahva tausta ammattiyhdistysliikkeessä. On myös heitä, jotka ovat hankkineet kannuksiaan muualta. Nykyinen puheenjohtaja ja puoluesihteeri tulevat ay-liikkeestä. Entä tulevat?

6. Riittääkö SDP:n gallup-kannatus? SDP:n nykysuosio tai sen puute vaikuttaa puoluekokousedustajien äänestyspäätökseen. Istuva puheenjohtaja hyötyy hyvistä luvuista, mutta kärsii huonommista. Viimeisimmässä Ylen gallupissa SDP:llä oli pientä laskua, mutta puolue on yhä Suomen suurin. Jos puoluekokousviikolla julkaistaan uusia gallupeja, ne voivat muuttaa joidenkin äänestäjien mielipiteitä.

7. Millaista puoluesihteeriä haetaan? Avainkysymys, johon on haettu vastausta kissojen ja koirien kanssa koko viime syksy ja alkuvuosi. Kenttää kiertävä järjestöjohtaja, uusimpia data-analyysejä hyödyntävä kampanjavelho vai jotain muuta?

8. Ketkä muodostavat parhaan työparin yhdessä? Puheenjohtajavaali käydään ennen puoluesihteerin valintaa. Kun puheenjohtajan nimi varmistuu, kokousväen on arvioitava, kuka sopii parhaiten uuden puheenjohtajan kanssa yhteistyöhön. Haetaanko mahdollisimman samanlaista vai puheenjohtajan avuja täydentävää osaamista?

9. Tuleeko merkittäviä kannatusilmoituksia viime hetkillä? Entiset puheenjohtajat ja puoluesihteerit eivät ole kertoneet julkisesti, ketä kannattavat puolueen johtopaikoille nyt. Jos sellaisia kuitenkin kuullaan, kisat voivat elää mielenkiintoisesti.

10. Miten lähestytään ihmisiä? Millaiset ovat johtopaikoille pyrkivien sosiaaliset taidot? Puoluekokouspaikalla Lahdessa on vielä mahdollista tehdä runsaasti “käännytystyötä”. Tässä ratkaisevassa asemassa on ehdokkaiden esittäytymiset demaripiirien väelle ja kokousedustajille. Yksittäisissä käytäväkeskusteluissa on osattava vakuuttaa paitsi asiaosaamisella myös inhimillisellä kohtaamisella.

Ja vielä:

11. Odottamaton käänne? Ei niinkään todennäköinen, mutta mahdollinen. Vielä kokouspaikallakin kaikki on mahdollista. Joku ehdokas saattaa vetäytyä ennen äänestystä ja ilmoittaa kannattavansa toista. Kuinka se vaikuttaisi? Muuta yllättävääkin voi ilmaantua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE