Politiikka

”Lomamatka on jäänyt tekemättä” – SDP:n kansanedustaja vaatii lomarahaleikkausten perumista

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Tehy on ilmoittanut vaativansa lomarahaleikkausten purkua seuraavalla neuvottelukierroksella.

– Tehyn vaatimus lomarahojen leikkausten perumisesta on oikeutettu ja tuen sitä täysin, toteaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

– Olen saanut kesän aikana paljon palautetta julkisen alan työntekijöiltä siitä, mitä lomarahaleikkaus on tarkoittanut käytännössä; lomamatka on jäänyt tekemättä ja muistakin lomasuunnitelmista on jouduttu tinkimään. Lisäksi moni on joutunut luopumaan jostain tärkeästä hankinnasta, jonka oli ajatellut voivansa tehdä lomarahalla, kertoo Mäkisalo-Ropponen.

Hän toteaa, että lomarahaleikkaus oli palkanalennus, joka koski ja kohteli rankasti erityisesti julkisen alan naisvaltaisia aloja. Leikkauksilla on ollut kielteinen vaikutus paitsi yksittäisten työntekijöiden ja perheiden elämään myös ostovoiman ja kansantalouden kehittymiseen.

– Julkisen alan työntekijät kokevat olevansa ”kuritettu ja kuristettu” kilpailukykysopimukseen kuuluvalla lomarahaleikkauksella, joka on kohdistettu vain tiettyjen ammattialojen työntekijöihin. Tämäkö on hallituksen tahto ja tavoite, kysyy Mäkisalo-Ropponen.

– Eräs opettaja tiivisti asia seuraavasti: ”Lomarahaleikkaus on ostovoiman heikentymisen johdosta kansantaloudellisestikin hölmöläisen hommaa, ja se on kohdistettu erityisesti ja rangaistuksenomaisesti vain tiettyjen ammattialojen työntekijöihin, joista suuri osa on pienipalkkaisia naisia.”, kertoo Mäkisalo-Ropponen.

– Työntekijöiden hyvinvointi, tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu sekä ostovoiman paraneminen edellyttävät, että lomarahaleikkaukset perutaan, toteaa Mäkisalo-Ropponen lopuksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat