Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Lontoon poliisi nimesi kaksi terrori-iskun tekijää

Nainen laski kukan Lontoon terrori-iskun uhrien muistolle.

Lontoon poliisi on nimennyt kaksi lauantai-iltaisen terrori-iskun tekijää.

Poliisi nimesi iskun tekijöiksi 27-vuotiaan Khuram Buttin sekä 30-vuotiaan Rachid Redouanen.

Butt oli BBC:n tietojen mukaan naimisissa ja asui Itä-Lontoossa. Lisäksi miehellä oli lapsi.

Kaksikko kuoli poliisin luoteihin tapettuaan seitsemän ja haavoitettuaan lähes 50 ihmistä lauantai-iltaisessa terrori-iskussa.

Kaksikon lisäksi poliisi surmasi kolmannen tekijän, jonka henkilöllisyyttä ei vielä ole paljastettu.

Poliisi selvittää edelleen, oliko kolmella hyökkääjällä yhteistyökumppaneita.

The Telegraph kertoi ennen tekijöiden nimien julkistamista, että yksi epäillyistä hyökkääjistä oli esiintynyt viime vuonna esitetyssä dokumentissa, joka kertoi ääriajattelusta Britanniassa.

Lisää aiheesta

Lehden mukaan Lontoossa työskennellyt mies oli suunnitellut aiemmin matkustavansa Syyriaan taistelemaan jihadistien riveissä, mutta hänen sukulaisensa olivat estäneet aikeet.

Irlannin yleisradioyhtiön RTE:n tietojen mukaan yksi hyökkääjistä on ilmeisesti oleskellut jonkin aikaa Irlannissa. Miehen arvellaan olleen alun perin Marokosta, mutta häneltä löytyi Irlantiin viittaava asiakirja, mahdollisesti henkilötodistus.

Poliisi selvittää edelleen, oliko kolmella hyökkääjällä yhteistyökumppaneita. Se teki maanantaiaamuna kaksi uutta ratsiaa Itä-Lontoon alueella ja otti kiinni useita ihmisiä.

Aiemmin poliisi kertoi, että tutkinnan aikana on pidätetty seitsemän naista ja viisi miestä. Nuorin pidätetyistä on 19-vuotias nainen ja vanhin 60-vuotias nainen.

Yhtä naista lukuun ottamatta kaikki pidätetyt otettiin kiinni samasta osoitteesta. Yksi pidätetty mies on päästetty menemään ilman syytteitä.

Terrorismin kukistaminen vaatii paljon muutakin kuin voimakeinoja.

Euroopassa eletään terrori-iskujen keskellä todennäköisesti vielä jokunen vuosi, arvioi terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta. Hän muistuttaa, että iskuja myös estetään jatkuvasti.

Malkin mukaan historian valossa terrorismin kukistaminen vaatii paljon muutakin kuin voimakeinoja.

– Voimakeinojen käyttöön tällainen asia ei ole oikeastaan koskaan loppunut, ellei ole kyse jostain marginaalisen pienestä ryhmästä. Kun on tutkittu terroriliikkeiden loppumista, useimmiten näyttää siltä, että liikkeen sisäiset asiat sekä laajemmat sosiaaliset ja poliittiset virtaukset sen sitten aikanaan hiivuttavat, Malkki sanoo.

Jos jihadismin hiipumista halutaan vauhdittaa, Euroopassa pitäisi Malkin mukaan vakavasti pohtia, miksi sille on täällä kysyntää.

– Keskustelu menee helposti siihen, että kyse on syrjäytymisen ehkäisemisestä. Mutta kun he eivät ole välttämättä syrjäytyneitä, jotka toimintaan lähtevät, Malkki sanoo.

– Muutenkin Euroopassa on tapahtumassa polarisoitumista. Jos nykyinen kehityskulku jatkuu, ei ole odotettavissa, että se ainakaan auttaisi vieraantumisen tunteeseen.

Juttua on täydennetty klo 20:39.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE