Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Loppuivatko työt tai jäikö määräaikaisuus ilman jatkoa raskauden selvittyä? – PAM vaatii lakimuutoksia raskaussyrjinnän ehkäisemiseksi

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan työelämän tasa-arvovajetta voidaan korjata parantamalla työssäkäyvien naisten oikeutta äitiyteen. Liitto kannattaa työsopimuslakiin muutoksia, jotka vievät Suomea voimakkaammin kohti raskaussyrjinnästä vapaata työelämää.

Demokraatti

Demokraatti

PAM kertoo tiedotteessaan kannattavansa tasa-arvovaltuutetunkin suosittamia lakimuutosesityksiä raskaussyrjinnän ehkäisemiseksi. Keskeisin niistä on liiton mielestä työsopimuslakiin lisättävä kielto, joka kieltäisi määräaikaisen työsopimuksen uusimatta jättämisen raskauden tai perhevapaan perusteella tai että määräaikainen sopimus solmitaan vain perhevapaan alkuun saakka.

PAM tehostaisi kieltoa niin sanotulla syrjintäolettamalla. Se tarkoittaa, että määräaikaisen työsopimuksen uusimatta jättäminen katsottaisiin johtuvan työntekijän raskaudesta tai perhevapaan käytöstä, ellei työnantaja muuta osoita. Syrjintäolettamasäännös suojelisi naisten oikeuksia ja vähentäisi raskaudesta tai perhevapaasta aiheutuvia työsuhteisiin liittyviä väärinkäytöksiä sekä ehkäisisi pelkoa tulla syrjityksi perheen perustamisen vuoksi.

– Mielestämme olisi täysin oikeutettua ja reilua vaatia työnantajaa todistamaan, että syyt töiden loppumiseen ovat muita kuin työntekijän raskaudesta johtuvia. Se vahvistaisi naisten asemaa työelämässä ja ehkäisisi raskaussyrjintää, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo toteaa.

Ylitalo huomauttaa, että pätkä- ja silpputyösuhteissa työskentelevien oikeudet toteutuvat pysyvissä työsuhteissa työskenteleviä heikommin. Siksi raskaussyrjintää estävät teot ovat erityisen tärkeitä palvelualoilla työskenteleville.

– Työntekemistapojen muuttuessa on varmistettava muutoinkin, että työlainsäädäntö on ajan tasalla. Emme voi sallia sitä, että esimerkiksi alustatalouden kautta teetettävä työ luo väylän kiertää raskauteen tai vanhemmuuteen perustuvan syrjinnän kieltoa. Jos emme torju tätä uhkaa nyt, vastassamme on hyvin pian työelämän tasa-arvoa entisestään heikentävä ilmiö, Ylitalo sanoo.

PAM on myöntänyt jäsenilleen oikeusapua useissa tilanteissa, joissa syrjintää raskauden vuoksi on syytä epäillä.

Ylitalon mielestä on väärin, että naiset joutuvat edelleen 2020-luvulla kohtaamaan työssään väheksyntää ja syrjintää raskaudesta johtuen. PAMiin tulee noin 1 000 yhteydenottoa vuosittain liittyen raskaus- ja perhevapaasyrjintään liittyen.

– Ilmeisesti jo raskaaksi tuleminen nähdään heikentävän naisen työmarkkina-asemaa ja perhevapaan mahdollisuus kauhistuttaa. Viimeisen 1,5 vuoden aikana PAM on myöntänyt jäsenilleen oikeusapua useissa tilanteissa, joissa syrjintää raskauden vuoksi on syytä epäillä, Ylitalo kertoo.

Oikeusapua ammattiliitosta on myönnetty muun muassa työntekijälle, jonka määräaikaista työsopimusta ei jatkettu sen jälkeen, kun raskaudesta ilmoitettiin työnantajalle. Apua on saanut myös jäsen, joka huomasi perhevapaalta palattuaan, ettei enää päässytkään työskentelemään saman tasoisiin esimiestehtäviin kuin ennen äitiysvapaalle jäämistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE