Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääuutiset

21.5.2021 10:13 ・ Päivitetty: 21.5.2021 10:17

”Luopukaa yleiskorotuksesta ja pääluottamusmiehen asemasta” – tilanne kiristyy työmarkkinoilla

Työmarkkinatilanne kuumenee. Jo aiemmin Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden ilmoitukset irtautua nykyisestä sopimusmallista olivat kiristäneet tilannetta. Tällä viikolla Iltalehdessä ollut Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen haastattelu nostatti lisää verenpainetta Hakaniemessä.

Iltalehdessä Helle perusteli, miksi Teknologiateollisuus ajaa muun muassa paikallista sopimista  – mutta ei palkanalennuksia – ja haluaa avata “luottamusmieslukon” eli saada paikallinen sopiminen myös työpaikoille, joilla ei luottamushenkilöä. Helle painotti Teknologiateollisuuden uskoa “tes-välineeseen ja halua jatkaa valtakunnallista työehdoista sopimista”.

Helle myönsi, että työnantajat eivät ole pystyneet kertomaan tavoitteistaan niin että palkansaajat luottaisivat heidän motiiveihinsa ja tavoitteisiinsa. Hän painotti, että tavoitteena ei ole heikentää työntekijöiden asemaa eikä työehtoja.

Haastattelun lopussa oli niin sanottu keppiosio. Helle ihmetteli työntekijäpuolen pelkoja, jos osa jäsenyrityksistä haluaa neuvotella oman ja yrityskohtaisen tessinsä. Helteen mielestä  ay-johtajien lakkohalut eivät hyödytä ketään, pikemminkin ne vain vahingoittavat “tes-sopimisen brändiä”.

– Brändin heikkeneminen karkottaisi aina vain suuremman joukon yrityksiä pois tes-pöydistä, mikä ei olisi ay-liikkeen etu. Kohta yleissitovaa työehtosopimusta ei enää ole teknologiateollisuudessa”, Helle sanoi Iltalehdessä.

Lakeija toinen toistaan tukien kertoo, että ei työntekijöillä mitään hätää ole.

Teknologiateollisuuden sopimuspöydän vastapuolella, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallolla on työnantajan toiminnasta toisenlainen näkemys. Tänään Teollisuusliiton Tekijän verkkolehdessä julkaistussa blogissa Aalto kertaa viime maaliskuun neuvotteluja, joissa jo lyötiin pöytään kovia vaateita.

– Maaliskuussa Teknologiateollisuus teki esityksen Teollisuusliitolle: “Jos luovutte yleiskorotuksesta ja työnantaja voi ohittaa luottamusmiehen paikallisessa sopimisessa kaikilta osin, voimme harkita sitä, että jatkamme sopimusten tekemistä Teollisuusliiton kanssa”. Toki vielä niin, että jokaisen työntekijän pitää päästä osallistumaan luottamusmiehen valintaan riippumatta siitä, onko hän järjestäytynyt vai ei.

Kun kysyimme Teknon edustajilta, voiko sellainen yritys, joka ei ole Teknon jäsen, osallistua Teknon hallituksen tai työvaliokunnan valintaan, vastaus oli jyrkkä ei. Mutta työntekijöiden osalta pitäisi siis herrojen ja rouvien mielestä soveltaa eri sääntöjä, Riku Aalto kirjoittaa.

Aalto muistuttaa blogissaan, että sopiminen ei ole ilmoitusasia, mutta tältä hänen mielestään Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden toiminta nyt näyttää.

– He ovat laittamassa kortit mieleiseensä järjestykseen ja näyttävät ajattelevan, että työntekijät tyytyvät tähän uuteen asentoon. Ikään kuin työntekijäpuoli ja ammattiliitot olisivat tahdottomia perässäkulkijoita, jotka tekevät juuri niin kuin isännät haluavat. Lakeija toinen toistaan tukien kertoo, että ei työntekijöillä mitään hätää ole. Hyvät työnantajat parantavat työntekijöiden etuja, nostavat palkkoja ja antavat kaikkea kivaa.

Kun työntekijäliitot kertovat, mikä työehtosopimuksen merkitys on työntekijöille ja samalla myös yrityksille, niin jo nousee palatseista huuto. Työehtosopimuksista ja niiden merkityksestä ei ilmeisesti saisi puhua mitään, kun se sotii isäntien arvomaailmaa vastaan, Aalto kirjoittaa.

Ratkaisu, jossa laiskuus ja osaamattomuus korostuu.

Aalto pitääkin nykytilanteessa fraaseina puheita siitä, että Suomen pitää olla vakaa ja täällä pitää harjoittaa ennustettavaa talous- ja työmarkkinapolitikkaa. Aalto muistuttaa, että on ollut myös työntekijöiden etu tietää, miten asiat pääsääntöisesti ovat ja mihin suuntaan ne liikkuvat. On luotettu siihen, että työntekijöiden asiat hoidetaan niin, että työpaikalla voidaan keskittyä työn tekemiseen riitelyn sijaan.

Aallon ihmettelee Teknologiateollisuuden Iltalehden ulostuloa, missä Teknologiateollisuus sanoo samaan aikaan, ettei se ole heikentämässä mitään, ja heti perään, että työnantajat haluavat maksaa palkankorotuksia vain osalle henkilöstöä – ja tämä ilman sopimista.

– Eikö se ole heikentämistä, jos palkankorotukset ohjataan työnantajan yksipuolisella päätöksellä vain mieluisille työntekijöille. Työnantajien tavoite on selvä. Paikallinen sopiminen on heidän mielestään sitä, että työnantaja määrää tulevaisuudessa, miten asiat työpaikalla ovat. Kauniit puheet sopimisesta voidaan siis unohtaa.

Aalto jakaa näkemyksen siitä, että palkkauksen tulee olla oikeudenmukaista ja kannustavaa sekä ammattitaidon ja työssä suoriutumisen tulisi olla ohjaavana tekijänä palkanmuodostuksessa. Hän kuitenkin tulkitsee työnantajien puheita niin, että kannustava ja oikeudenmukainen palkkaus toteutuu, kun yleiskorotukset poistetaan ja liittojen neuvottelema palkankorotus jaetaan epätasaisesti työntekijöiden kesken kerran vuodessa – panostamatta sen enempää yrityskohtaisiin palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmiin.

– Tämä vaikuttaa ratkaisulta, jossa laiskuus ja osaamattomuus korostuu, Aalto kirjoittaa.

Aalto toivoo, että Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden toimet eivät leviä muille aloille.

– Teollisuusliitolla on vajaat kaksikymmentä neuvottelukumppania, joista valtaosa haluaa edelleen neuvotella vakiintuneen käytännön mukaisesti. Neuvottelusuhteet edellä mainittuihin työnantajajärjestöihin ovat hyvät. Toivotaan, että tauti ei tartu ja saamme edelleen yhdessä tuloksia aikaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU