Politiikka

”Määräaika lähestyy, aikaa on vain vuosi – ensi vuosi!” – kokoomuksen Salolainen ja SDP:n Tuppurainen vaativat nyt heräämään

Lehtikuva
Lehtikuva

Kansanedustajat Pertti Salolainen (kok.) ja Tytti Tuppurainen (sd.) ovat jättäneet eduskunnalle keskustelualoitteen meneillään olevasta lajien sukupuuttoaallosta ja mahdollisuuksista hidastaa lajien häviämistä.

Aloitteessa esitetään, että eduskunta käy asiasta ajankohtaiskeskustelun. Salolainen on eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja ja Tuppurainen ryhmän jäsen.

He muistuttavat tiedotteessaan Maailman luonnonsäätiö WWF:n julkaisemasta pysäyttävästä raportista luonnon monimuotoisuuden tilasta.

Elävä planeetta -raportin mukaan seuratuista 4 000 eläinlajista yli puolet on hävinnyt vajaassa puolessa vuosisadassa. Selkärankaisista eläinlajeista häviää vuosittain kaksi prosenttia – Etelä- ja Keski-Amerikassa näistä lajeista on hävinnyt jo lähes yhdeksän kymmenestä. Kasvien ja muiden eliölajien kohdalla kehitys on myös kestämätön.

Yhteensä 130 maasta kootun kansainvälisen luontopaneeli IPBES:in arviointiraportin mukaan jopa yli 40 prosenttia luonnon monimuotoisuudesta on vaarassa hävitä vuoteen 2050 mennessä.

”Suuren, peruuttamattoman katastrofin vaara uhkaa koko biosfääriä.”

– Meneillään olevan kuudennen sukupuuttoaallon syyt tiedämme: se johtuu ihmisen toiminnasta, Salolainen ja Tuppurainen painottavat.

He varoittavat, että ilmasto muuttuu nopeammin kuin lajien kyky sopeutua muutokseen. Ihmisten siirtämät vieraslajit valtaavat myös alaa alkuperäislajeilta. Lisäksi sekä maa- että merialueista suurin osa on jo suoraan ihmisten hyödyntämiä kalastusalueita, hakkuu-, laidun- ja viljelymaita tai rakennettua ympäristöä.

– Tiedeyhteisö on varoittanut nykykehityksen kestämättömyydestä. Suuren, peruuttamattoman katastrofin vaara uhkaa koko biosfääriä. Voidaksemme hillitä sukupuuttoaaltoa meidän on huolehdittava luonnon monimuotoisuudesta ja hillittävä ilmastonmuutosta, kaksikko korostaa.

Suomi on sitoutunut vuonna 1992 Rio de Janeirossa hyväksyttyyn YK:n biodiversiteettisopimukseen ja sen mukaisesti pysäyttämään monimuotoisuuden katoamisen vuoteen 2020 mennessä.

– Määräaika lähestyy, aikaa on vain vuosi – ensi vuosi! Aikaa ei ole enää hukattavana. Toimenpiteisiin on ryhdyttävä viipymättä, ja tietoisuutta ongelman vakavuudesta on lisättävä, Salolainen ja Tuppurainen vaativat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat