Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Maastopukunainen yllätti demarien vaalikampanjassa – saako univormua käyttää politiikan mainontaan?

SDP / kampanjamateriaalit
Päätoimittajalta

Petri Korhonen

Demokraatin vastaava päätoimittaja.

SDP:n eduskuntavaalien kampanjavideolla näkyy sotilaalta näyttävä ihminen, vaikka virallisia asepukuja ei saisi vaalimainonnassa käyttää. Mistä on kyse?

Petri Korhonen

Demokraatti

Demarien lauantaina 4. helmikuuta julkaisemia vaalikampanjamateriaaleja vilkaisseet saattoivat hätkähtää: turvallisuuslinjauksia käsittelevässä osiossa on kuvituksena maastoasuista sotilasta muistuttava ihminen.

Kuvassa (ja samansisältöisessä vaalivideossa) ei ole selitystekstejä, joten sitä voi tulkita mielensä mukaan.

Ehkä armeijasta lomalle päässyt nainen käy siinä moikkaamassa isovanhempiaan. Symboliikassa on monta tasoa: uusi sukupolvi lupaa pitää nyt vuorollaan huolta vanhempien turvallisuudesta.

Yllätyssymboliikkaa on myös siinä, että maastopuku näkyy nimenomaan sosialidemokraattien mainoksessa. Tätä ei olisi vielä vuosikymmen sitten tapahtunut.

Sotilaspukuja ei ole SDP:n julisteissa liiemmin näkynyt edes jälleenrakennuksen vuosina, vaikka puolueella olikin tiivis yhteys muun muassa rintamamiesten tueksi 1940 perustettuun Suomen Aseveljien liittoon.

PUOLUEEN suhde sotaväkeen ja aseelliseen turvallisuuteen on vaihdellut eri vuosikymmeninä melkoisesti, sotienjälkeisestä asevelisosialismista 1970-luvun rauhanliikkeen puhtaaseen pasifismiin ja Suomen yksipuolisiin aseistariisuntatoiveisiin asti.

Lisää aiheesta

Nyt puolueessa ollaan ehkä piirun verran lähempänä 80 vuoden takaisia armeijasuhteita, osittain pakon edessä. 2020-luvulla saman SDP:n johtama hallitus on tehnyt historiamme kalleimmat hävittäjäkaupat ja johdattanut Suomen hakemaan Nato-jäsenyyttä.

Lauantain kampanjastarttitilaisuudessa puhunut Sanna Marin korosti jälleen, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa pakottaa Suomen tehostamaan niin omaansa kuin myös EU:n puolustuskykyä.

Venäjän ei saa antaa voittaa Ukrainassa, ja Venäjän uhkaa vastaan Suomikin tarvitsee yleistä asevelvollisuutta ja kansalaisista koottua asevoimia.

Turvallisuuden teemme me itse, Suomea puolustavat vastedeskin omat kansalaisemme, me kaikki yhdessä.

Näistä perusasioista kaikki muutkin eduskuntaan valitut puolueet lienevät liikuttavan yksimielisiä.

MUTTA saako armeijasymboliikkaa hyödyntää vaalikampanjassa?

Ammattisotilaat eivät saa osallistua puoluepolitiikkaan, eikä virallista sotilaspukua saa esimerkiksi poliittisissa tilaisuuksissa ja vaalimainonnassa käyttää.

Muutama reserviläistoiminnassa oleva ihminen on silti käyttänyt omissa vaalimainoksissaan maastopukukuvia itsestään. Samoin VKK-puolueen puheenjohtaja Ano Turtiainen on pitänyt mielenosoituksissa poliittisia puheita M05-pakkastakki yllään.

Esimerkiksi kansanedustaja Ano Turtiaisen VKK-puolueen oheistuotekaupassa myydään M05-kuvioisia asuja.

Selitys piileekin mainoksissa nähtyjen “univormujen” yksityiskohdissa.

Puolustusvoimien käyttämän M05-maastokuvion mallisuojaus päättyi vuonna 2016, ja siitä saa nykyisin valmistaa vaikka millaisia siviilivaatteita tahansa.

Markkinoilla onkin valtavat määrät erilaisia retkeilyasuja, vauvojen potkupukuja ja vaikka kylpytakkeja “armeijalaisen” näköisellä maastokuviolla.

Kun maastopuvussa ei ole näkyvissä arvomerkkejä tai kansallisuustunnuksia, se ei ole kielletty sotilasasu, vaan ihan tavallinen vaate. Näin tässäkin mainoksessa.

Kun tarkkaan katsoo, demarien mainoskuvassa esiintyvällä ihmisellä on oikeasti yllään vain vihreä armeijahenkinen villapaita ja maastokuvioiset retkeilyhousut.

Mielikuva asepalveluksessa olevasta ihmisestä syntyy katsojan päässä – siellä samassa paikassa kuin suomalainen maanpuolustustahtokin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE