Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Mäenpään Yle-selvitys: “Vastuu sananvapaudesta on ensisijaista”

Kuvakaappaus YLE:n nettisivuilta.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää toteaa vasta julkaistussa Yle-selvityksessään, että journalistinen johtaminen ja päätöksenteko Ylessä toimivat yleensä asianmukaisesti. Niitä on silti Mäenpään mukaan jatkuvasti kehitettävä.

Selvityksessä korostetaan, että vastuu sananvapaudesta on ensisijaista. Journalismin käytäntöjen ymmärrettävyyttä ja avoimuutta yleisölle on Mäenpään mukaan lisättävä.

Yleisradion hallitus sekä vastaavat toimittajat päättivät helmikuun lopulla teettää Ylen journalistisesta päätöksenteosta ulkopuolisen selvityksen. Selvityksen teki professori Olli Mäenpää. Selvitys julkaistiin tänään.

Yleisradion lähettämästä tiedotteesta selviää, että Mäenpään mukaan yhtiön ulkoista riippumattomuutta on vahvistettava. Yle tarvitsee selvityksen mukaan vahvan ja näkyvän palomuurin.

– Valtiovalta, järjestöt tai taloudelliset toimijat eivät saa puuttua Ylen journalismiin eikä Yle saa ottaa vastaan journalismin ohjailua miltään taholta.

Mäenpää peräänkuuluttaa muutosta yhteiskunnallisiin ja poliittisiin käytäntöihin.

– Yle toimii riippumattomasti, mutta yksittäiset vaikuttamisyritykset näyttävät ongelmallisilta. Suomessa tapana ollut neutraali suhtautuminen vaikuttamispyrkimyksiin voi horjuttaa luottamusta Ylen riippumattomuuteen, Mäenpää toteaa.

Lisää aiheesta

– Journalistien yhteydet päättäjiin ovat toki välttämättömiä, riippumattomuus ei edellytä umpioitumista. Myöskin avoin palaute ja kritiikki ovat välttämättömiä journalismissa.

Yle toimii riippumattomasti, mutta yksittäiset vaikuttamisyritykset näyttävät ongelmallisilta.

Selvityksen suositus on, että Ylen riippumattomuutta seurataan ja arvioidaan esimerkiksi vuosittain. Ylen tulisi myös uutisoida suorat vaikuttamisyritykset.

Mäenpää esittää selkeää riippumattomuuden määritelmää esimerkiksi Yle-lakiin. Myös hallintoneuvoston roolia strategian päätöksenteossa tulisi arvioida.

Ylen journalistinen päätöksenteko ja johtaminen ovat raportin mukaan kunnossa. Ylessä panostetaan arvioivaan ja kehittävään toimintakulttuuriin. Journalismin johtamisen tavat ovat erilaisia eri toimituksissa.

Mäenpään kriittinen huomio kuitenkin on, että journalistisen johtamisen erityisiä laadullisia haasteita ei ole riittävästi tunnistettu.

Mäenpää toteaa, että vastaavan toimittajan vahva ja itsenäinen ohjaus- ja päätösvalta perustuu lakiin. Journalismin johtamisessa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa korostuvat arvioinnin mukaan direktiovalta eli työnjohto-oikeus ja rikosoikeudellisen vastuun kysymykset.

Faktapohjainen ja riippumaton journalismi on Ylen toiminnan kulmakivi.

Vastuu sananvapaudesta on selvityksen mukaan silti ensisijaista. Vastuullinen ja luotettava journalismi on Yleisradion vahvuus, joskin Mäenpää painottaa myös rohkean otteen merkitystä. Lisäksi painotetaan henkilöstöjohtamisen kohentamista. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistinen periaatetyö saa kiitosta.

Selvitys painottaa Ylen hallituksen roolia journalistisen ja henkilöstöjohtamisen edellytyksien vahvistamisessa.

Mäenpää mainitsee lisäksi ns. Terrafame-tapauksen arvioinnin, jota ei hänen mukaansa ole Ylessä tehty riittävästi riippumattomuuden, sananvapauden ja julkisen palvelun velvoitteiden näkökulmasta.

Ylen hallitus arvioi mäenpään raporttia tuoreeltaan. Hallitus on tyytyväinen siihen, että selvityksen perusteella riippumattomuus ja journalistinen vastuu ja päätöksenteko Ylessä toimivat asianmukaisesti.

Raportin mukaan puutteita ilmeni toimitusten johtamisessa, minkä vuoksi hallitus kehottaa jatkamaan jo aloitettuja kehittämistoimenpiteitä. Hallitus velvoittaa lisäksi toimitusjohtajan valmistelemaan ripeästi esityksen korjaavista toimenpiteistä, jotka vastaavat selvityksessä esiin tulleisiin puutteisiin.

Hallitus painottaa, että luotettava, faktapohjainen ja riippumaton journalismi on Ylen toiminnan kulmakivi. Vastaavilla toimittajilla on tämän tehtävän toteuttamisessa hallituksen luottamus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE