Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Magdalena Andersson ruotsalaispoliitikoille: Menkää kaikki katsomaan Suomen itärajaa

Jukka-Pekka Flander
Magdalena Andersson ja Antti Lindtman kävivät Vaalimaalla maanantaina 22. huhtikuuta.

Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtajan Magdalena Anderssonin mielestä kaikille ruotsalais- ja EU-poliitikoille tekisi hyvää nähdä, millaista on arki Suomen ja EU:n itärajalla.

Petri Korhonen

Demokraatti

Andersson kävi itse maanantaina Suomen-vierailullaan Vaalimaan raja-asemalla puheenjohtaja Antti Lindtmanin (sd.) kanssa. Vierailu tapahtui Anderssonin omasta aloitteesta, hän halusi käydä paikan päällä.

– On ihan eri asia seistä raja-asemalla ja kuulla rajavartijoilta millaista siellä on työskennellä. Rajan tilanne tulee todellisemmaksi itse näkemällä, kuin lukemalla siitä vain uutisista, Andersson perustelee.

Andersson sanoo aikovansa neuvoa ruotsalaispoliitikkoja ja eurooppalaisia puoluejohtajia käymään Suomessa, että hekin saavat konkreettisemman kuvan asioista.

– Kaikkien pitää ymmärtää, että kyse on myös EU:n ulkorajasta, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Sen suojeleminen ja vartiointi ei ole pelkästään Suomen intresseissä, ja Suomi ansaitsee siinä kaikkien kumppanimaidensa tuen.

RUOTSISSA seurataan Anderssonin mukaan Suomen itärajan tapahtumia median kautta, ja pohditaan muun muassa välineellistetyn maahantulon uhkaa.

Mutta koska omaa pitkää maarajaa Venäjän kanssa ei ole, hybridivaikuttamisesta puhuminen on länsinaapurissa erilaista. Välillä se on liian toiveikasta tai hyväuskoistakin.

– On hyväksyttävä se tosiasia, että nykyinen jännite Venäjän kanssa ei lopu lähitulevaisuudessa, joten meidän on otettava etenkin hybridivaikuttamisen uhkat yhä enemmän tosissaan, Andersson patistaa.

Naapurimaiden demaripuolueilla on nyt myös yhteinen huoli Itämeren ympäristöturmariskeistä, jotka ovat kasvaneet Venäjän pakotekierron ja pimeän öljykaupan takia.

Antti Lindtmanin mukaan EU:lta pitääkin vaatia lisää konkreettisia toimia Venäjä-pakotteiden tehostamiseksi.

– Maakaasu pitäisi öljyn tavoin saada vielä tiukempien pakotteiden alaiseksi, ja energiatuotteiden alkuperää selvittää ostajamaissa tarkemmin. Samoin Itämerellä liikkuva, venäläisöljyä kuljettavien tankkerien varjolaivasto on saatava toimintakielloilla kuriin, Lindtman listaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE