Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Makedonia äänesti nimenvaihdoksen puolesta: ” Odotan kaikkien poliittisten johtajien kunnioittavan tätä päätöstä”

Euroopan unioni kehottaa kaikkia osapuolia kunnioittamaan Makedonian sunnuntaisen kansanäänestyksen tulosta. Makedonialaiset äänestivät maan nimen vaihtamisesta Kreikan kanssa hiertävän nimikiistan ratkaisemiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Odotan kaikkien poliittisten johtajien kunnioittavan tätä päätöstä ja vievän sitä eteenpäin äärimmäisen vastuullisesti ja yhtenäisesti kaikki puoluerajat ylittäen, sanoi EU:n laajentumisesta ja naapuruuspolitiikasta vastaava komissaari Johannes Hahn Twitterissä.

Käytännössä äänestäjiltä kysyttiin, kannattavatko he Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyttä hyväksymällä sopimuksen uudesta nimestä.

Kreikka on tähän asti estänyt veto-oikeudellaan Makedonian pyrkimykset päästä Naton ja EU:n jäseneksi. Kreikan mukaan Makedonia-nimi kuuluu sen pohjoiselle maakunnalle.

Makedonian ja Kreikan hallitusten sopimuksen mukaan Makedonian uudeksi nimeksi tulisi Pohjois-Makedonian tasavalta. Yli 91 prosenttia äänestäjistä tuki nimenvaihdosta, kun äänet oli saatu laskettua 93 prosentissa äänestyspaikoista.

Komissaari Hahnin mukaan tulos osoittaa, että sopimukselle ja Makedonian eurooppalaiselle tielle on maassa vahva tuki. Hahn ei kuitenkaan maininnut hyvin laimeaksi jäänyttä äänestysintoa. Vain noin kolmasosa äänioikeutetuista kävi uurnilla.

– Onnittelen niitä kansalaisia, jotka äänestivät tänään neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä ja hyödynsivät demokraattisia oikeuksiaan, Hahn tviittasi.

Alle 50:een jäävä äänestysprosentti tarjoaa Makedonian oppositiolle mahdollisuuden kyseenalaistaa koko äänestyksen mielekkyys.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg reagoi myönteisesti Makedonian äänestystulokseen heti tuoreeltaan.

– Kehotan kaikkia poliittisia johtajia ja osapuolia olemaan rakentavasti ja vastuullisesti mukana tämän historiallisen tilaisuuden hyödyntämisessä, Stoltenberg muotoili tviitissään.

– Naton ovi on auki, mutta kaikki kansalliset menettelyt on vietävä loppuun, hän jatkoi.

Makedonian nimenvaihdos on hyväksyttävä maan parlamentissa kahden kolmasosan enemmistöllä.
Heinäkuussa Nato kutsui Makedonian aloittamaan jäsenyysneuvottelut, kun maan nimestä oli syntynyt sopimus. Kreikka on tähän asti voinut estää prosessin, koska jäsenyysneuvottelujen käynnistäminen edellyttää yksimielistä tukea kaikilta Nato-mailta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE