Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

5.10.2019 07:00 ・ Päivitetty: 5.10.2019 07:00

Mäkisalo-Ropponen: Hallitus otti ensiaskeleet kohti sitovaa hoitajamitoitusta – ”Lopullisessa lakiesityksessä on selvästi sanottava, miten mitoitus lasketaan”

Jukka-Pekka Flander

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti pari päivää sitten valmistelussa olevasta lakiluonnoksesta vanhuspalveluiden henkilömitoituksesta. SDP:n kansanedustaja, terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen iloitsee päätöksestä.

Demokraatti

Demokraatti

”On erittäin hyvä, että nyt hallitus ottaa rohkeasti tavoitteeksi ja asettaa selvät askelmerkit 0,7 hoitajamitoituksen saattamisesta lakiin”, sanoo Mäkisalo-Ropponen.

Hän muistuttaa tiedotteessaan, että lakiesityksessä on selvästi sanottava, miten mitoitus lasketaan, sillä tällä hetkellä eri puolella Suomea on erilaisia laskentatapoja ja mitoitukset eivät ole vertailtavissa.

”Tämän takia on hyvä, että nyt jo nyt tässä vaiheessa konkretisoidaan asia toteamalla: ”Toteutuneella henkilöstömitoituksella tarkoitettaisiin todellista, toimintayksikössä paikalla olevien välitöntä asiakastyötä tekevien työntekijöiden työpanosta suhteessa toimintayksikössä kyseisenä ajankohtana olevien asiakkaiden määrään.”

Mäkisalo-Ropposen mukaan on pidettävä huolta, että työyhteisöissä on jokaisessa työvuorossa riittävästi henkilökuntaa laadukkaaseen hoitoon. Lisäksi vanhustenhoidon laadun tae on omahoitajuuden ja tiimityöskentelyn varmistaminen. Jatkuvasti vaihtuva henkilökunta ei mahdollista yksilöllistä ja toimintakykyä ylläpitävää hoitoa ja hoivaa, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Mäkisalo-Ropposen mielestä myönteistä lakiesityksessä on myös se, että välitön ja välillinen hoito- ja hoivatyö erotetaan toisistaan. Välillistä työtä olisi asukkaiden huoneiden ja yhteisten tilojen päivittäinen, viikoittainen ja kuukausittainen siivous, ruoan valmistus ja sen laajamittainen lämmitys, sekä pyykki- ja kiinteistöhuolto.

”Välillistä työtä ei enää laskettaisi henkilöstömitoitukseen, mikä on muutos nykyiseen laskentamalliin. Myös yksikön vastuuhenkilön esimies- ja hallinnollinen työ olisi välillistä työtä kuten nykyäänkin. Esimiesten tärkeimpiä tehtäviä on näyttöön perustuvan toiminnan ja osaamisen johtaminen, työn kehittäminen ja toiminnan laadun varmistaminen sekä henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen. Jos hän tekee tämän työn kunnolla, ei hänellä jää kovin paljon aikaa välittömään hoito- ja hoivatyöhön.”

Lisää aiheesta

Mäkisalo-Ropposen mukaan vanhustenhoidosta on luotava niin vetovoimainen ala, että ihmiset hakeutuvat sinne mielellään pidempiaikaisiin työsuhteisiin. Tämä edellyttää sitä, että työtä voi tehdä oman ammatti-identiteetin mukaisella tavalla, ilman jatkuvaa kiirettä.

-”Myös tämä tulee ottaa vahvasti huomioon lainsäädäntöä muutettaessa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU