Nyheter

Mäkynen vill stöda pandemidrabbade kultur- och evenemangsbranschen

Jukka-Pekka Flander
Matias Mäkynen vill åtgärda stödsystemet med tanke på kultur- och evenemangsbranschen som har drabbats av pandemin.

SDP:s vice ordförande, riksdagsledamot Matias Mäkynen har uttryckt sin oro över kulturarbetarnas situation i en pandemisituation som har pågått i över ett år. Det gäller både frilansare och  ensamföretagare inom kultur- och evenemangsbranschen. ABL frågade Mäkynen vad som borde göras.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Vi har många olika stöd i bruk. Många frilansare lever på arbetsmarknadsstödet som är 500 euro i månaden. Det är omänskligt och ingen arbetslös hamnar i den situationen eftersom de har både bostadsstöd och utkomststöd, konstaterar Mäkynen.

 

När situationen har pågått i över ett år har många i praktiken blivit långtidsarbetslösa. Kostnadsstödet för företagare lyfter Mäkynen fram som en åtgärd som kan lindra situationen tillfälligt.

 

– Nu är det den tredje omgången i ansökningen av kostnadsstödet som gäller. Där har vi fått till stånd att också de som har kostnader som är mindre än 2 000 euro kan få 2 000 euro med tanke på att många inom kultur- och evenemangsbranschen har mycket låga kostnader. Det blir förstås ingen stor summa om man fördelar den över en längre tid men det är en lösning på kort sikt.

 

I de kreativa branscherna saknar många fasta kostnader som förorsakas av maskiner och hyror men ändå har inkomstbortfallet varit stort. Kostnadsstöd är för företagare och man måste ha FO-nummer för att kunna ansöka om det.

 

– Fast vi har gjort ändringar finns det egenföretagare som faller emellan stolarna. En del av frilansarna kan söka bidrag från Centret för konstfrämjande (Taike) och från Undervisnings- och kulturministeriet, nämner Mäkynen.

 

Det gäller sådana som har konstnärsstipendier och de medel delas brett snarare än riktas till dem som är i den värsta situationen. Mäkynen lyfter fram att det finns utsatta grupper som lätt faller utanför.

 

– Det finns musiktekniker och ljusoperatörer, folk som bygger infrastruktur inom evenemangsbranschen. De äger maskiner men har varken höga kostnader eller inkomster i pandemisituationen, påpekar Mäkynen som efterlyser nya åtgärder.

 

– Näringsministeriet har ett förslag till evenemangsgaranti men det är inte bara arrangörer av evenemang som behöver stöd utan hela kedjan inom evenemangsbranschen. De nuvarande stödsystemen räcker inte utan vi måste snabbt åtgärda den här situationen, avslutar Mäkynen som är nöjd med att det kommer konstruktiva förslag från branschens företrädare som åtminstone delvis baserar sig på hur man har gjort i andra länder.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE