Huvudnyheter

Malm höll SDP:s linjetal: “Varje familj ska kunna ta emot arbete”

Foto: Topi Lappalainen
Niina Malm deltog i torsdagskvällens program på Finlandsarenan med Elina Valtonen och Harry Harkimo.

SDP:s första vice ordförande Niina Malm höll partiets linjetal på Finlandsarenan den 15 juli. Elina Valtonen från Samlingspartiet och Harry Harkimo, ordförande för Rörelse Nu, stod för torsdagskvällens övriga linjetal.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

I talet inledde Malm med att tala om välfärdsstatens betydelse i sin personliga historia.

 

– Jag hade små barn och treskiftesarbete på stålverket. Många gånger funderade jag hur man kan kombinera nattskift med småbarnsvardagen när skiftesvården inte var av så hög kvalitet som jag förväntade mig och maken hade resejobb. Far- och morföräldrarna var ännu i arbetslivet så det var inte alltid självklart att man fick hjälp, berättade Malm.

 

– Samhället bär. Vi har världens bästa grundskola och fungerande socialskydd.

 

Enligt Malm innebär välfärdsstaten stabila omständigheter för näringslivet.

 

– Varje familj ska kunna ta emot arbete, vidhöll Malm som SDP:s linje.

 

En central sak som Malm lyfte fram i sitt tal var vad man potentiellt kan åstadkomma med förkortad arbetstid där det också finns andra alternativ än sextimmarsdagen och fyradagarsveckan.

 

– Sextimmarsdagen skulle nog vara värt att testa. Porsche testade det i Tyskland redan för flera år sedan. Där var resultaten strålande och produktiviteten ökade. På det sättet steg inte heller lönekostnaderna.

 

Malm lyfte fram småbarnsföräldrarna som en grupp som skulle ha nytta av förkortad arbetstid men också de som redan länge har varit i arbetslivet och som vill sakta ner på takten.

 

– Jag skulle önska att man kunde tala om förkortad arbetstid också så att det skulle bli en faktor i hur man orkar i arbetet. Karriärerna blir ju hela tiden längre och det blir svårare att få alterneringsledighet. Det här skulle kunna vara nyckeln till hur man orkar längre i arbetslivet, konstaterade Malm.

 

Tillit och rättvisa lyfte Malm fram som något centralt för SDP.

 

– Vi bygger samhället och blickar framåt, avslutade Malm.

 

Samlingspartiet litar på individen i globalt nödläge

 

Samlingspartiets Elina Valtonen inledde sitt tal med att tala om det globala nödläget som förorsakas av klimatförändringen.

 

– Samlingspartiet vill inte sänka levnadsstandarden eller minska på rörligheten, sade Valtonen.

 

Enligt Valtonen är svaret i första hand inte något som samhället gör utan vad de enskilda individerna kan göra.

 

– Samlingspartiet är ett parti som utgår från vad människan är och inte från vad människan borde vara, konstaterade Valtonen som ville sänka skatterna.

 

Sysselsättning var något Valtonen lyfte fram är mycket centralt för hennes parti och flexibilitet på arbetsmarknaden var hennes recept för att öka sysselsättningen.

 

Harkimos anhängare får rösta fram partiets linje på nätet

 

Harry Harkimo var oroad över det sjunkande valdeltagandet.

 

– Vi har en app, vi har vårt internetparlament. Vi utvecklar våra verktyg, berättade Harkimo om hur Rörelse Nu försöker engagera anhängarna.

 

Enligt Harkimo är partiets experiment ännu på utvecklingsstadiet men han var hoppfull gällande deras betydelse för hur politik görs i framtiden. Partiets linje i kommunalpolitiska frågor i Helsingfors som brobyggen var något som Harkimo ansåg som självklart att anhängarna ska få rösta fram på nätet. Modellen kommer från det italienska populistpartiet Femstjärnerörelsen.

 

Annars var statsskulden något som oroade Harkimo.

 

– Vi ska få slut på skuldsättningen, sade Harkimo som medgav att det var nödvändigt att ta lån i nödläget under coronakrisen men i fortsättningen ville han se en stramare ekonomisk politik.

 

Niina Malm replikerade till Harkimos tal att skuldsättningen till stor del har handlat om kommunernas basservice under krisen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE