Talous

Malminetsintäyhtiö Mawson löysi grafiittia Ylitorniolla

Istock
Ylitorniolla havaittiin suuri grafiittilöydös. Kuvituskuva.
Istock
Ylitorniolla havaittiin suuri grafiittilöydös. Kuvituskuva.
Istock
Ylitorniolla havaittiin suuri grafiittilöydös. Kuvituskuva.

Kanadalainen malminetsintäyhtiö Mawson kertoo löytäneensä grafiittia Ylitorniolla Lapissa. Yhtiö on tehnyt uuden, yli 14 000 hehtaarin varauksen Ylitorniolla ja Rovaniemellä.

Mawson kertoo tutkivansa 75 kilometrin mittaista jaksoa yhtiön nykyisen tutkimusalueen pohjoispuolella. Alueelta on saatu jopa 60 metrin pituisia näytteitä, jotka sisältävät yli kymmenen prosenttia grafiittia.

Mawsonin mukaan grafiittilöydös on niin lupaava, että sen tutkimista jatketaan. Grafiitti on tärkeistä akkumineraaleista ainoa, jota ei vielä saada suomalaisista kaivoksista.

Grafiittia käytetään akkujen lisäksi muun muassa sähkömoottorien hiiliharjoissa, voiteluaineena, lyijykynissä ja ydinreaktoreiden hidastinaineena. Grafiittia käytetään myös sulatoissa sekä rauta- ja terästeollisuudessa.

Grafiitin suurin tuottajamaa on Kiina, joka tuottaa yli 70 prosenttia maailman tuotannosta. EU on riippuvainen tuonnista ja ostaa suurimman osan käyttämästään grafiitista Kiinasta. Muita tuottajia ovat Intia, Brasilia, Etelä-Korea, Kanada ja Venäjä. Euroopassa grafiittia ovat tuottaneet Norja, Saksa ja Itävalta.

EU on luokitellut grafiitin yhdeksi EU:n talouden kannalta kriittiseksi mineraaliksi. Suomessa ei ole ollut grafiitintuotantoa vuoden 1947 jälkeen, ilmenee Geologian tutkimuskeskuksen grafiittia koskevasta selvityksestä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat