Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Maria Ohisalon yllättävä avaus herätti huomiota – nyt puhuu Atte Harjanne

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.

Itse ajattelen, että tällaisella gallupilla ei hallitukseen mennä. Tuloksen täytyy olla parempi, jos mielii hallitusyhteistyötä tehdä, sanoi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo eilen Iltalehden haastattelussa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Vihreiden kannatus on tuoreen Helsingin Sanomien gallupin mukaan vain 8,3 prosenttia.

Ohisalolta tiedusteltiin Iltalehdessä myös, vetääkö hän puheenjohtajana johtopäätökset ja lähtee paikaltaan, jos gallup-lukema toteutuu.

– Se katsotaan vaali-illan jälkeen, Ohisalo sanoi ja totesi kesän puoluekokouksen tekevän ratkaisut.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo Demokraatille, ettei yllättynyt Ohisalon hallitusyhteistyöhön liittyvästä kannanotosta.

– Toki me olemme keskustelleet puoluejohdossa tiiviisti tilanteesta. Itse uskon varmasti, että tuo gallup kyllä peitotaan.

Miksi Ohisalo sanoo näin (gallupista ja hallitusyhteistyöstä)?

Lisää aiheesta

– Tietysti Maria varmasti avasi omia ajatuksiaan, mutta on siinä logiikka, että liian heikkona puolueena ei kannata olla hallituksessa, koska hallituksessa pitää lähtökohtaisesti saada myös omaa linjaa ja tavoitteita läpi.

Harjanne jatkaa, että pitää olla varmuus siitä, että saa tulosta aikaiseksi, kun vastuuta kantaa.

Oletko samaa mieltä, että jos kannatus olisi tuo (8,3%), silloin hallitukseen ei olisi asiaa?

– Se varmasti riippuu siitä, mikä se kokonaistilanne, maaliintulojärjestys ja muu on. Sinänsä jaan Marian ajatuksen siitä, että kyllä se olisi kehno lähtökohta hallitustyölle.

Et sano ehkä ihan niin voimakkaasti kuin (puolueenne) puheenjohtaja? Tulkitsenko oikein? Hänhän sanoi, että “itse ajattelen, että tällaisella gallupilla ei hallitukseen mennä”.

– Minä sanon niin, että minusta Marialla on aivan erinomainen pointti ja liian heikolla kannatuksella ei kannata hallitukseen lähteä, mutta katsotaan vaalien kokonaistilanne nyt ihan ensin. Mutta siis kyllä sinänsä jaan analyysin.

VAALEISSA saattaa syntyä tilanne kolmen suuren (SDP, kokoomus, perussuomalaiset) kisatessa tasaväkisesti voitosta, jossa vihreistä ja vasemmalta siirtyisi taktisia äänestäjiä SDP:n taakse.

– Niin, voi joku äänestää kokoomustakin, Harjanne toteaa tällaiseen pohdintaan.

– Ennen kaikkea toteaisin, että varmaan tuollaista ajattelua on, mutta kyllä minä sanon sen, että jos haluaa vihreää, johdonmukaisesti arvoliberaalia politiikkaa, ilmaston ja ympäristön aitoa priorisointia sekä talouden uudistavaa otetta, silloin kannattaa äänestää vihreitä. Näin se meidän järjestelmä toimii. Tässä ei äänestetä pääministeriä. Tämä ei ole “voittaja vie kaiken” -malli, vaalikentältä Helsingistä puhelinhaastattelua antava Harjanne intoutuu jatkamaan.

Voi myös pohtia, avaisiko vihreiden meno oppositioon vallitsevassa tilanteessa tietä porvarihallitukselle ehkä pikemminkin kuin sinipuna-pohjan varaan rakentuvalle hallitukselle.

– Se on sitten varmaan muista kiinni, minkälaista koalitiota saa kasaan. Jos vihreät eivät ole hallituksessa, se on tosi ikävä juttu minun nähdäkseni niille haasteille, joiden edessä Suomi on, Harjanne sanoo.

POHDITTAESSA vihreiden mahdollisuutta osallistua porvaripohjaiseen hallitukseen, jossa perussuomalaiset olisivat mukana Harjanne sanoo, että siinä tulisivat mielenkiintoiset valinnanpaikat suhteessa ilmastopolitiikkaan, ympäristöasioihin, talouden uudistamiseen, työperäiseen maahanmuuttoon ja Euroopan unionissa vaikuttamiseen.

“Liian heikkona puolueena ei kannata olla hallituksessa.”

– Kyllä perussuomalaisten kannat näissä ovat sellaisia, että sellainen eteenpäin katsova kansainvälinen, liberaali politiikka, jota jonkin verran kokoomuksessa ja demareissakin edelleen on, on aika vaikea yhdistää siihen.

Harjanne onkin todennut suoraan puheenjohtaja Maria Ohisalon tavoin, ettei vihreillä ole edellytyksiä hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa.

Voinee päätellä, että vihreät olisivat todennäköisimmin mukana sellaisessa hallituksessa, joka muodostuisi sinipuna-pohjalle. Tässä mielessä sopii kysyä myös, voiko Ohisalon ilmoitusta mahdollisesta oppositioon menosta tulkita myös ikään kuin “ääneksi” porvarihallitukselle.

Harjanne ei suoranaisesti intoudu asiaa pohtimaan.

– Jokainen voi pyöritellä ne omat taulukkorivinsä ja miettiä, miten tässä menee. Minä sanon vain sen, että edelleen, jos haluaa ja toivottavasti moni haluaa nähdä vihreiden vaikuttavan politiikassa, kannattaa äänestää vihreitä, vaalimoodissa oleva ryhmäjohtaja tyytyy toteamaan.

Vihreät ovat myös puhuneet Suomessakin jo olevasta ilmastohätätilasta muun muassa puheenjohtaja Maria Ohisalon suulla. Pitääkö Ohisalon kommenttia tulkita niin, että kannatuksen kasvattaminen oppositiossa on kuitenkin tärkeämpi kuin ilmastohätätilan hoitaminen?

– Ei missään tapauksessa. Pointti on se, että pitää olla varmuus siitä, että saa niitä omia tavoitteita ja omaa politiikkaa tehtyä. Se on se olennainen asia ja lähtökohta. Pitää saada sitä vaikutusta ja tavoitteita, mitä me olemme lähteneet tekemään. Sehän se kehys on siinä.

Vihreät käyvät kovaa keskinäistäkin vaalikamppailua Helsingin vaalipiirissä. Nykyeduskunnassa vihreillä on kuusi kansanedustajaa Helsingistä, mutta nyt paikkamäärä uhkaa vähetä. Harjanne ja Ohisalo kisaavat samassa vaalipiirissä eikä puheenjohtajakaan voi olla varma paikkansa uusimisesta. On myös pohdittu, että Harjanne saattaisi olla jossain vaiheessa vihreiden seuraava puheenjohtaja.

Mitä ajattelet tässä vaiheessa, haastatko kesäkuussa Seinäjoen puoluekokouksessa Ohisalon puheenjohtajana?

– Meillä on todella hyvä puolueen puheenjohtaja. Minä en tähän muuta sano kuin sen, että olen erittäin tyytyväinen Maria Ohisaloon meidän puolueemme puheenjohtajana ja uskon, että hän saa aivan reippaan äänisaaliin kyllä Helsingistä. Siitä en näe huolta.

Et kuitenkaan sulje pois sitä, ettet voisi haastaa häntä?

– Minun mielestä tästä ei ole mitään tarvetta tai kiinnostusta minulla puhua tässä kohtaa. Totean vain sen, että minä olen todella tyytyväinen meidän puheenjohtajaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE