Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Marin Evan EU-seminaarissa: ”Euroopan unionin on pysyttävä johdonmukaisen lujana: näiden arvojen haastaminen on keskeinen uhka”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pääministeri Sanna Marin (sd.) Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan Jotta EU olisi vahva -seminaarissa Helsingissä 19. elokuuta 2021.

Vaikka Suomi on selvinnyt koronapandemiasta kaikilla mittareilla mitattuna verraten hyvin, on Suomen taloudellinen menestys pitkälti riippuvainen koko EU-alueen talouden toipumisesta, pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan EU-seminaarissa.

Demokraatti

Demokraatti

”Kriisi on yhteinen ja yhteinen oli myös päätös EU:n elpymispaketista. Suomi oli vahvasti mukana vaikuttamassa rahoituskehyksen ja elpymispaketin sisältöön ja niihin reunaehtoihin, joita yhteisten varojen käytölle asetettiin.”

Marin kertasi puheessaan, kuinka Suomi teki tiivistä yhteistyötä samansuuntaisia tavoitteita jakaneiden jäsenvaltioiden Hollannin, Ruotsin, Tanskan ja Itävällan kanssa, mutta kaikkien kanssa yhdessä neuvotellen ratkaisun löytämiseksi.

”Suomella oli myös omia, erityisiä tavoitteitamme, joiden toteutuminen oli edellytys sille, että eduskuntamme pystyi ratkaisun hyväksymään.”

Marinin mukaan Suomi toimii jatkossakin niin, että omille kansallisille hankkeille haetaan tukea joustavasti muiden jäsenvaltioiden kanssa yhteisiä etuja etsien.

”Toisinaan se tarkoittaa muiden jäsenvaltioiden kansallisten tavoitteiden tukemista silloinkin, kun oma välitön kansallinen etumme ei ole ilmiselvä. Rakentava suhtautuminen yhteisten ratkaisujen etsimiseen antaa myös tilaa neuvotteluille unionin toimielinten kanssa, kun meidän erityiset etumme sitä vaativat.”

”Näin olemme toimineet viimeksi konkreettisesti metsätaloudellemme tärkeissä asioissa komission suuntaan, yhdessä Ruotsin kanssa ja saaden tärkeää tukea muun muassa Ranskalta.”

”Tietovirtojen käsittely ja hyödyntäminen lisäävät merkitystään talouskasvun tekijänä”

Elpymispaketin varojen käyttöönottamisessa pääministeri Sanna Marin sanoo näkevänsä suuren mahdollisuuden. Hän katsoo, että Euroopan unionin on panostettava teknologisen ja digitaalisen johtajuuden saavuttamiseen.

”Unionilla on säätelyvoimaa, jota voimme käyttää viisaasti digitaalisen maailman suurten toimijoiden vastuullisuuden lisäämiseksi ja sen varmistamiseksi, että alan jättimäiset yritykset kantavat vastuuta myös verojen maksun kautta.”

”Tietovirtojen käsittely ja hyödyntäminen lisäävät merkitystään talouskasvun tekijänä ja Euroopan unionin on otettava kaikki käytettävissämme olevat työkalut käyttöön, jotta digitalisoituminen tapahtuu turvallisesti ja vastuullisesti ja mahdollistaa tuottavuuden ja hyvinvoinnin lisäämisen kestävällä tavalla.”

Jos eurooppalaisten yritysten menestystä halutaan edesauttaa, on digitaalisen sisämarkkinan esteiden raivaaminen Marinin mukaan välttämätöntä. Olennainen osa digitaalista strategiaa on alan eurooppalaisen tutkimuksen ja innovaatioiden rahoittaminen ja kansalaisten digitaitojen lisääminen, hän sanoi.

”Jäsenvaltioiden julkisen hallinnon on näytettävä esimerkkiä digitaalisten ratkaisujen käyttöönotossa.”

Marinin mukaan osin kyse on laajemmasta tavoitteesta strategiseen autonomiaan, joka hänen mukaansa tulisi nähdä ennen kaikkea toimintakykymme vahvistamisena.

”Euroopan unionin on parannettava kykyään edistää omia arvojamme, ajaa etuamme ja kantaa vastuuta kansainvälisestä yhteistyöstä.”

”Epävarmassa kansainvälisessä tilanteessa Euroopan unioni tarvitsee kumppaneita, kuten Yhdysvallat ja Iso-Britannia, ja kumppanuuksien rakentaminen edellyttää meiltä entistä parempaa kykyä osallistua globaalin vastuun kantamiseen”, Marin sanoi.

”Euroopan unionin on pysyttävä johdonmukaisen lujana.”

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan EU-seminaarissa puntaroitiin eri näkökulmista EU:n vahvuutta. Sanna Marin nosti puheessaan esiin voimakkaasti EU:n arvot. Hän totesi, että taloudellisesti menestyvä, työllisyydestä ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta huolehtiva EU on myös vahvempi kansainvälinen toimija.

”Toimintaympäristöä leimaa suurvaltojen voimapolitiikka ja kilpailu, joka näkyy entistä selkeämmin myös kamppailuna arvoista. Tässä kamppailussa haastetaan niin monenkeskinen sääntöperustainen järjestelmä kuin myös universaalien ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion käsitteet”, Marin sanoi.

”Euroopan unionin on pysyttävä johdonmukaisen lujana: näiden arvojen haastaminen on keskeinen uhka turvallisuudelle ja maailmalle, jossa ratkaisuja ongelmiin haetaan yhteisen sopimisen kautta ja kansalaisten antamaan tukeen ja vapaissa vaaleissa antamaan valtakirjaan nojautuen”, hän jatkoi.

Marin painotti, että arvojen puolustaminen alkaa unionin sisältä.

”Emme voi olla uskottava globaali toimija demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolesta, jos emme huolehdi näiden arvojen tinkimättömästä ylläpitämisestä unionin sisällä”, hän sanoi.

EU:n arvopohja on kirjattu perussopimuksiin, joiden noudattamiseen kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneet unioniin liittyessään, Marin muistutti.

”Unionin toimivuus ja hyväksyttävyys perustuu siihen, että kansalaiset, yritykset ja kansalaisyhteiskunnan toimijat voivat luottaa oikeusvaltion periaatteiden, ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamiseen kaikkialla unionin alueella, kaikissa jäsenvaltioissa. Tätä arvopohjaa ei tule murentaa.”

Juttuun lisätty linkki Marinin puheeseen. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE