Politiikka
21.3.2023 17:25 ・ Päivitetty: 21.3.2023 17:52
Marin puolusti tiukasti Hornet-kantaansa IS:n tentissä: ”On aivan käsittämätöntä, että täällä ei olla valmiita puhumaan”
Ilta-Sanomien vaalimessujen pääministeritentissä palattiin jälleen keskusteluun Suomen Hornet-hävittäjistä ja siihen, mitä pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui Horneteista taannoisen Ukrainan matkan tiedotustilaisuudessaan.
Oliko Horneteista puhuttu ennen tiedotustilaisuutta jonkun ukrainalaisen tahon kanssa ja onko Ukraina palannut vielä matkanne jälkeen lupaukseksi käsitettyihin Hornet-puheisiin? kuului toimittajan kysymys.
Marin muistutti alkuun, että tällä kaudella ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ollut aivan erilaisessa roolissa kuin aikaisemmilla kausilla
– Kyllä pääministerikin on näitä kysymyksiä hoitanut ja olen ollut näissä kysymyksissä aktiivinen.
– Kyllä, totta kai olen puhunut presidentti Zelenskyin kanssa siitä aseavusta, mitä Ukraina tarvitsee. Siellä tarvitaan monenlaista aseapua, tarvitaan panssaritaisteluvaunuja, tarvitaan ilmatorjuntaa, tarvitaan hävittäjiä. Omalta osaltani olen myös tuonut esille sen, että meillä on Suomessa poistuvaa kalustoa ja mekin voimme keskustella sen jatkokäytöstä. Lupauksia ei suinkaan ole annettu, mutta olen kertonut sen, että meillä on tällainen tilanne, me olemme hankkimassa uusia hävittäjiä, me tiedämme näiden aikataulun ja on keskustelu, jota Suomen sisällä voidaan käydä, Marin totesi.
Marin jatkoi todenneensa myös sen, ettei hän päätä tai linjaa näistä asioista yksin, vaan se vaatii laajan yksituumaisuuden niin tasavallan presidentin kuin valtioneuvoston päässä.
MARIN näkee, että Suomessa pitää keskustella myös hävittäjistä.
– Jos täällä kuvitellaan, että Ukraina on saanut riittävästi apua, niin luullaan väärin. Ukraina tarvitsee enemmän apua.
Toiseen toimittajan kysymykseen Marin vastasi, että keskustelu asetoimituksista on jatkunut, mutta tässä hän ei mennyt yksityiskohtiin.
– Hieman kyllä ihmettelen sitä, että tässä yhteiskunnassa me emme voisi keskustella tämän luokan tuesta Ukrainalle. Monet muut maat ovat jo tehneet päätöksiä hävittäjien lähettämisestä, esimerkiksi Puola ja Slovenia. Minkä takia Suomessa ei voitaisi tätä keskustelua käydä? Marin kyseli.
SDP:n puheenjohtajan puheet eivät saaneet tukea keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen puheenjohtajilta.
Keskustan Annika Saarikko sanoi Venäjän rajan läheisyyteen viitaten, että Suomen oma maantiede ei ole muuttumassa mihinkään.
– Suomen hallituksessa ei ole keskusteltu eikä ole päätetty Suomen Hornetien lähettämisestä, koska me kaikki tiedämme, että ne uudet hävittäjät, jotka tilasimme yli 10 miljardilla eurolla laajalla yksituumaisuudella, on käytettävissä Suomen puolustamiseen vasta vuonna 2026 ja siitä eteenpäin, hän sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mielestä Marin teki Ukrainassa sen virheen, että antoi sinne toivoa, jota ei voi toteuttaa.
– Se on suuri virhe ja kun tämä tapahtui vielä niin, että tästä ei ollut keskusteltu.
Orpon mukaan Suomella ei ole mitä antaa, koska Hornetit tarvitaan vielä kauan Suomen ilmatilan valvontaan ja puolustamiseen.
PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja Riikka Purra oli myös sitä mieltä, että Marin oli aiheuttanut ukrainalaisissa ylimääräisen toivon ja kritisoi, ettei asiaa oltu käsitelty Suomessa virallisesti eikä epävirallisesti. Hän piti Marinin toimintaa Ukrainassa ylilyöntinä.
Marinilta kysyttiin, oliko Zelenskyin kanssa keskustelu hävittäjistä virhe.
– Ei, se ei ollut virhe. Kyllä meidän pitää hyvin suoraan pystyä keskustelemaan ukrainalaisten kanssa siitä aseavusta, mitä me voimme antaa, siitä materiaalista mitä meillä on. Edelleen olen sitä mieltä, että meidän pitää pystyä toimittamaan Ukrainaan myös ilmapuolustusta. Me voimme keskustella myös Horneteista.
– Minun mielestäni on aivan käsittämätöntä se, että täällä ei olla valmiita puhumaan aiheesta, siis siitä sisällöstä tilanteessa, jossa me tiedämme, että olemme tehneet uuden (hävittäjien) hankintapäätöksen. Meille on tulossa hyvin nopeallakin aikataululla uusia hävittäjiä. Minä en ymmärrä, minkä takia me haluamme ehdoin tahdoin mieluummin romuttaa nämä Hornetit kuin antaa esimerkiksi näitä Ukrainalle, jos se on mahdollista, Marin sanoi.
Marin jatkoi Suomen hävittäjien lukumäärään viitaten, että varmasti kukaan ei ole luovuttamassa 64 Hornetia Ukrainaan, vaan katsottaessa muiden maiden päätöksiä, siellä ollaan luovuttamassa yksittäisiä hävittäjiä.
MARINILTA kysyttiin tämän jälkeen, onko hän yhä sitä mieltä, että Ukrainan kansalle voidaan luvata, että täältä tulee nyt Horneteja. Marin ihmetteli kysymyksenasettelua sanoen, että kysymys on aidosti vakava.
– Minua vähän harmittaa se, millä tavalla tätä kysymystä halutaan karnevalisoida täällä Suomessa. Ukraina tarvitsee ilmapuolustusta. Meillä on olemassa tehty päätös hävittäjien tulosta tänne. Me tiedämme, millä aikataululla nämä hävittäjät tulevat. Me tiedämme, että meillä on olemassaolevaa kalustoa. Kyllä minun mielestäni me voimme keskustella siitä kaikkien relevanttien tahojen kanssa, mitä näille käytöstä poistuville Horneteille tapahtuu. Minä edustan sitä kantaa, että mieluummin annan näitä Ukrainan avuksi, jos niille on tarvetta, kuin laitan ne romuksi.
Marinilta kysyttiin tämän jälkeen muun muassa, onko hänellä tietoa, saadaanko USA:n vientilupa amerikkalaisille hävittäjille ja onko kaikki yksityiskohdat selvitetty.
– Kaikki nämä kysymykset pitää selvittää, jos nyt ensin voitaisiin käydä tätä keskustelua, hän sanoi.
– Minä olen vankkumatta Ukrainan tukena siitä huolimatta, että Suomessa on vaalit puolentoista viikon päästä.
PETTERI Orpo sanoi, että Suomella ei ole mitä antaa kuin vuosien päästä.
– Silloinkin se edellyttäisi sen, koska nämä Hornetit tulevat käyttöikänsä päähän, että niihin pitäisi tehdä miljardien remontti, että ne voidaan antaa jonkun sotakäyttöön. Meillä ei ole mitä antaa tai sitten me annamme pois omasta ilmapuolustuksestamme. Ilmavoimat sanoo, että se ei ole mahdollista, me tarvitsemme koko tämän kaluston. Me olemme myöskin Venäjän rajamaa, Orpo sanoi.
Sanna Marin piti tiukasti kannastaan kiinni ja totesi, että on uskallettava kysyä, miksi juuri nyt Ukrainaan pitää toimittaa raskaampaa kalustoa.
– Sen vuoksi, että sieltä voidaan työntää venäläiset joukot ulos, sen vuoksi, että sota jonakin päivänä, toivottavasti mahdollisimman pian loppuisi. Me olemme kaikki paremmin turvassa, jos ja kun Ukraina voittaa sodan. Ei tämä ole mikään sellainen asia, että tätä voidaan lakaista maton alle vain sen takia, että tämä kysymys on vaikea.
Tentissä olleilta kysyttiin vielä lähetyksen lopuksi, onko itsestään selvää, mikäli Vladimir Putin tulisi Suomeen, että Suomi ottaisi hänet kiinni ja luovuttaisi Haagiin. Kaikki olivat tätä mieltä.
Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut Venäjän presidentistä Vladimir Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.