Politiikka
21.1.2021 18:13 ・ Päivitetty: 21.1.2021 18:15
Marinin tviitistä nousi kiivas keskustelu – tuliko Häkkänen keilanneeksi samalla Orpon?
Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) vaati 18.1. Venäjää vapauttamaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin viipymättä.
– Myös muut, jotka pidätettiin hänen saapumisensa yhteydessä tulee vapauttaa. Venäjän tulisi tutkia Navalnyin myrkyttäminen ja suojella opposition oikeuksia, jotka kuuluvat demokratioihin, Marin jatkoi tviitissään.
Marin ehti kommentoimaan tapausta ennen tasavallan presidenttiä.
Tästä asiasta on noussut tänään keskustelua.
– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, tasavallan presidentti totesi tänään lakonisesti Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa.
– Minä nyt tietysti pidän kiinni perustuslaista, jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään, Niinistö muun muassa jatkoi myöhemmässä vaiheessa.
– Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisestä kannanmuodostuksesta oli käyty keskustelua esikuntani ja ulkoministeriön virkakunnan välillä. Käsitykseni oli, että asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa, Marin puolestaan viestitti Ilta-Sanomille.
Keskusteluun ovat sittemmin osallistuneet monet poliitikot, muun muassa kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.
– Valtiojohto ei voi lähteä twitterkansan huutokilpailuun varsinkaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Varsinkaan Venäjään liittyen. Perustuslain toimivaltuudet ovat juuri näitä tilanteita varten: Presidentti johtaa. Huolellinen harkinta, yhteistyö, pää kylmänä, Häkkänen kirjoittaa.
Oman mielenkiintoisen lisävärinsä Häkkäsen kantaan antaa se, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiiruhti välittömästi Marinin tviitin jälkeen vaatimaan Navalnyin vapauttamista Twitterissä. Niinistö vaati Navalnyin kiinnioton päättymistä Helsingin Sanomissa pari tuntia Orpon ja nelisen tuntia Sanna Marinin jälkeen.
Toki Häkkänen osoittaa tviittinsä nimenomaan valtiojohdolle, kun taas Orpo on oppositiopuolueen puheenjohtaja.
Orpo ei ole ulkopolitiikan marssijärjestys -keskusteluun tänään osallistunut.
Myös keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on ottanut Ilta-Sanomien mukaan kantaa asiaan.
– Meillä ei ole varaa eritahtisuuteen, koska ulkopolitiikan hoito on yhteistyötä, Saarikko sanoi tänään torstaina keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksen yhteydessä.
– Mitä tulee pääministerin kannanottoon maanantaiaamulla, en myöskään itse ollut siitä informoitu, Saarikko myös sanoi.
Saarikon mukaan tärkeintä kuitenkin on, että myös hallituksella ja maan presidentillä on sama linja ulkopolitiikassa tässäkin kysymyksessä.
– Uskon, että Marinin Navalnyi-kanta edustaa maan enemmistön kantaa. Se on myös Baltian ja muiden pohjoismaiden kanta. On selvä, että sen tulee olla Suomen kanta. Ilmeisesti oli viestintäongelmaa. Mutta olisiko kritisoitu, jos TP olisi lausunut ensin? tviittaa puolestaan RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ja jatkaa keskustelua aiheesta Twitter-ketjussa.
Uskon, että Marinin Navalnyi-kanta edustaa maan enemmistön kantaa. Se on myös Baltian ja muiden pohjoismaiden kanta.
On selvä, että sen tulee olla Suomen kanta.
Ilmeisesti oli viestintäongelmaa. Mutta olisiko kritisoitu, jos TP olisi lausunut ensin?
— Anders Adlercreutz (@adleande) January 21, 2021
Russian opposition politician @Navalny must be released without delay. Also others arrested at his arrival should be freed. Russia should investigate Navalny’s poisoning, protect rights of opposition which belongs to any democracy.
— Sanna Marin (@MarinSanna) January 18, 2021
Russia must immediately free Aleksei @navalny. Democratic states that abide by the rule of law do not put opposition leaders in prison. EU must take a joint position on the matter.
+ 1 for President Tusk. https://t.co/Ln0SqknoQy
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) January 18, 2021
Valtiojohto ei voi lähteä twitterkansan huutokilpailuun varsinkaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Varsinkaan Venäjään liittyen. Perustuslain toimivaltuudet ovat juuri näitä tilanteita varten: Presidentti johtaa. Huolellinen harkinta, yhteistyö, pää kylmänä.
— Antti Häkkänen (@anttihakkanen) January 21, 2021
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.