Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Marketit kannattelivat S-ryhmää – “Hotellien käyttöaste oli huonompi kuin koskaan”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

S-ryhmä sai viime vuonna kunnolla kuonoon koronalta. Liiketulos putosi 196 miljoonaan euroon toissa vuoden 345 miljoonasta eurosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pudotus tuli hotelleista ja ravintoloista etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa pandemian aiheuttama liikematkailijoiden ja turistien puute rysähti SOK:n hotelliketjun Sokotelin niskaan.

– Hotellien käyttöaste oli huonompi kuin koskaan, SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa alalla on ollut kriisejä ja tulee aina olemaan, mutta mikään aiempi kriisi ei vertaudu koronapandemiaan.

Ojanperä pitää kuitenkin myönteisenä sitä, että henkilökuntaa on pystytty siirtämään koronan aikana marketteihin. Tämän on mahdollistanut se, että korona lisäsi tarvetta käsille marketkaupassa. Markettien myynti kasvoi vajaat kahdeksan prosenttia ruokamyynnin vetämänä.

Myös Prismojen käyttötavarakauppa ja rautakaupan vertailukelpoinen myynti olivat hyvässä kasvussa. Sen sijaan ABC-liikennemyymälöihin korona iski liikenteen vähennyttyä, mutta yksikkö pysyi silti voitollisena.

Koko S-ryhmän veroton vähittäismyynti supistui 0,7 prosenttia vajaaseen 12 miljardiin euroon.

Tämän vuoden kehitys riippuu paljon rokotteista.

Vuodenvaihteessa SOK:n pääjohtajana aloittanut Hannu Krook arvioi, että tämän vuoden kehitys riippuu varsin paljon covid-19-rokotteista. Näyttää siltä, että rokotuskattavuus nousee tarpeeksi korkealle tasolle vasta kesäkuussa tai heinäkuussa, jotta ihmiset lähtevät liikkeelle.

– Toivomme, että kuluttajien ostovoima ja työllisyys nousevat.

Yksityinen kulutuskysyntä on hänen mukaansa vahva veturi, kun yhteiskunta nousee ylös pandemiasta.

Ojanperä odottaa, ettei kansainvälinen matkailu ehdi pelastamaan ensi kesää. Kotimaassa voi syntyä kuitenkin matkustuksessa ilmiö, että “otetaan vahinko takaisin” pandemian hellitettyä.

Ravintoloiden suhteen hän ennustaa, että niiden määrä kääntyy laskuun. Hän arvioi, että ketjuravintolat menestyvät paremmin kuin yksityiset ravintolat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE