Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Matias Marttinen kommentoi tietoja lakkolakien hoputtamisesta

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

Hallituksen työrauhalainsäädäntöä koskevat lakimuutokset halutaan voimaan jo toukokuun alussa, kertoi Maaseudun Tulevaisuus omiin lähteisiinsä nojaten. Alkuperäisen aikataulun mukaan lait olisivat tulossa voimaan heinäkuun alusta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatin tietojen mukaan aikaistamisesta on herännyt keskustelua kokoomuksen eduskuntaryhmässä parhaillaan käynnissä olevien vientiteollisuuden poliittisten lakkojen vuoksi.

Näin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen kommentoi asiaa illansuussa Demokraatille eduskunnassa:

Kokoomuksen ryhmässä on pohdittu, että tätä (työrauhalainsäädännön eteenpäin viemistä) pitäisi jouduttaa?

– Ei sellaista päätöstä ole tehty.

Niin päätöstä, mutta te olette asiasta keskustellut?

– Mutta semmoista päätöstä ei ole tehty, vaan nyt kun esitys on annettu eduskuntaan, valiokunnat käsittelevät sitä huolella ja siinä aikataulussa, mikä valiokunnilla työtilanteensa vuoksi on ollut.

Lisää aiheesta

Millä tasolla te tätä ryhmässä olette puhunut?

– En minä kommentoi ryhmän sisäisiä keskusteluita.

MARTTINEN toteaa, että työelämä- ja tasa-arvovaliokunta tekee huolellista työtä ja ottaa sen ajan, mitä valiokunta tarvitsee asian käsittelyyn.

Marttinen ei ota kantaa siihen, voisiko työrauhalainsäädäntö tulla voimaan jo vappuna.

– Se ei ole oikeastaan myöskään minun asiani, vaan se kuuluu valiokuntaan, valiokunnan puheenjohtajalle, kun en myöskään tiedä tarkalleen ottaen, mitä kaikkia asioita valiokunnalla on muuten menossa.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta tekee asiasta mietinnön. Sitä johtaa kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

– Pidän hyvinkin mahdollisena, että valiokunta saa lakiesityksen muutamassa viikossa omalta osaltaan käsiteltyä riippumatta siitä, onko siihen tarpeen tehdä joitakin muutoksia, Sirén sanoi tänään Demokraatille.

Eduskunta voi halutessaan tehdä lain voimaantuloon muutoksia. Työrauhan tapauksessa muutokset tehtäisiin juuri työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Onko tarkoituksena se, että pystyttäisiin estämään lakkoja jo tässä vaiheessa (vappuna), jos (työmarkkina)kriisi venyy?

– Niin kuin totesin, ei ole tehty mitään päätöstä siitä, että lain voimaan astumista pitäisi aikaistaa, Matias Marttinen sanoo.

LAKKOTILANTEESEEN liittyen Marttinen sanoo toivovansa kaikilta osapuolilta malttia.

Hänen mielestään SAK:n ja AKT:n kahden viikon lakot ovat täysin ylimitoitettuja ja ne ovat hänen mukaansa jo johtaneet siihen, että käytännössä Suomen ulkomaankauppa on ajettu alas.

– Nyt jo nähdään, että teollisuusyritykset ovat ajaneet alas tai ajavat parhaillaan alas tuotantoaan. Se johtaa siihen, että palkansaajat kärsivät tästä itse hyvin huomattavasti. Nythän monet yritykset ovat keskeyttäneet myös palkanmaksun.

Marttinen ymmärtää palkanmaksun keskeyttäneitä yrityksiä. Hän näkee, että jos yritykselle ei tule tuloja, kun tuotanto on ollut pakko keskeyttää, yrityksillä on myös velvollisuus ja vastuu pitää huoli taloudestaan.

Työsopimuslain yksityiskohtiin ja erilaisiin tulkintoihin palkanmaksun lopettamisesta Marttinen ei halua kuitenkaan ottaa kantaa. Hän toteaa, että nyt näyttää siltä, että työtuomioistuin on saamassa asiat ratkaistavakseen ja tästä syntyy uutta oikeuskäytäntöä.

MARTTINEN vahvistaa sen, että hallitus ei ole laajentamassa neuvotteluita työmarkkina-asioista.

Hän muistuttaa, että työrauhalainsäädäntö on jo eduskunnan käsittelyssä ja paikallinen sopiminen lausuntokierroksella.

Jälkimmäisestä Marttinen toteaa, että lausuntopalaute katsotaan avoimin mielin, myös palkansaajapuolen.

Vientivetoisen palkkamallin käsittelyssä Marttinen vetoaa SAK:n puheenjohtajaan Jarkko Elorantaan, jotta SAK:n liitot palaisivat neuvottelupöytään.

– Kyllähän on aidosti heidän työntekijöiden ja erityisesti naisvaltaisen julkisen sektorin työntekijöiden näkökulmasta tärkeää ja huomattavasti parempi ratkaisu, että pystytään neuvottelemaan osapuolten välillä sellainen palkkamalli tänne Suomeen, joka ottaa huomioon myös naisvaltaisten alojen tilanteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE