Politiikka
5.5.2018 13:14 ・ Päivitetty: 5.5.2018 13:16
Matti Ahde: ”Kyösti Kallion sovintopuhe vaati poikkeuksellista rohkeutta sekä lujaa vakaumusta”
Eduskunnan entinen puhemies Matti Ahde sanoo, että Kyösti Kallion sovintopuhe vuoden 1918 toukokuun alun ilmapiirissä sovintopuhe vaati poikkeuksellista rohkeutta sekä lujaa vakaumusta. Ahde sanoi tänään puheessaan Nivalassa, että Kallio oli kansanmies ja kansanvallan mies.
”Hänellä ei ollut punaisia kohtaan koskaan kostomotiivia. Hänen kokemuksensa työväenliikkeestä olivat pääosin myönteiset, eikä hän halunnut nujertaa työväenliikettä lopullisesti, vaikka se oli syyllistynyt laittomaan kapinaan.”
Kallio sanoi kuuluisassa puheessaan:
”Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia ja valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.”
Hän oli maalaisliiton taholla niin sanotun punamultapolitiikan merkittävimpiä puolestapuhujia.
Ahde sanoo, kuinka kuulijoiden reaktiot puheeseen vaihtelivat kovasti.
”Kun tarkastellaan sodan uhrien kokonaismäärää (sotasurmatiedoston mukaan n. 36 000), ei sodan loppuminen kuitenkaan lopettanut tappamista vaan pikemminkin vasta aloitti sen. Kaikista sodan uhreista noin puolet menetti henkensä sen jälkeen, kun varsinaiset sotatoimet olivat ohi. Tästä syystä voidaan sanoa, että lyhyellä aikajaksolla Kallion tärkeä, historiallinen puhe kaikui kuuroille korville. Mutta se puheen vaikutus eli ja tuli myöhemmin tärkeällä hetkellä suuntaamaan Suomea sovinnon suuntaan.”
Lisää aiheesta
Ahteen mukaan Kallio rakensi yhteistyötä maltillisten sosialidemokraattien kanssa määrätietoisesti.
”Hän oli maalaisliiton taholla niin sanotun punamultapolitiikan merkittävimpiä puolestapuhujia. Voidaan kait sanoa, että hän 1930-luvun lopulla antoi kansakunnan eheytystehtävän viestikapulan nuorelle kansaedustajalle ja ministerille Urho Kekkoselle, jonka hän oli ottanut omaan hallitukseensa v.1936. Tasavallan presidenttinä Kallio nimitti vuonna 1937 Cajanderin punamultahallituksen, johon hänen sovintopolitiikkansa huipentui. Vasta silloin tulivat mahdollisiksi ne ajatukset, joita hän oli puheessaan Nivalan kirkossa 5.5.1918 esittänyt.”
Nivalassa on tänään vietetty Sovinnonpuheen juhlaa. Paikalla olivat myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
5.5.2018 10:57
”Tänään ei käydä oikeutta sotaan syyllisistä” – Sauli Niinistö: Suomalaiset ovat kuluneen kevään aikana osoittaneet historiantajua ja kypsyyttä
Politiikka
5.5.2018 11:00
Juha Sipilä: Kyösti Kallion sovintopuhe on itsenäisen Suomen merkittävin valtiollinen puhe – ”Nämä sanat ovat jääneet historiaan”