Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Me emme unohda koskaan” – Norjan terrori-iskuista kymmenen vuotta, uhreja muistetaan ympäri Eurooppaa

LEHTIKUVA / AFP / PETTER BERNTSEN

Tänään tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun 77 ihmistä kuoli Norjan terrori-iskuissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Utøyan saarella surmansa sai heistä 69 ihmistä, jotka osallistuivat Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön AUF:n kesäleirille.

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto muistuttaa, että vaikka teoista on kulunut vuosikymmen, on poliittisen väkivallan ja vihapuheen kasvu edelleen ajankohtainen ja vakava ongelma.

– Me emme unohda koskaan. Heinäkuun 22. päivän tapahtumat eivät olleet yksittäinen teko vaan tietoista ja kohdennettua poliittista väkivaltaa. Ne olivat vihaa monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja pohjoismaista hyvinvointivaltiota vastaan, hän toteaa tiedotteessa.

Perholehto painottaa, että poliittinen väkivalta ei synny tyhjiössä.

– Se syntyy, kun asenteita muokkaamalla luodaan sille hiljalleen kysyntää ja hyväksyntää. Siksi sanoilla ja niille asetetuilla rajoilla, kuten vihapuheen kriminalisoinnilla, on aina väliä. Puheesta on lopulta vain lyhyt matka tekoihin.

Perholehto korostaa, ettei ole lainkaan samantekevää, miten suhtaudumme rasistisiin lausuntoihin, maalittamiseen tai vihapuheeseen.

– Ne eivät ole sananvapautta ja yhteiskunnan tulisi olla rehellinen siitä, millaiselle puheelle annamme tilaa sosiaalisessa mediassa, eduskunnassa tai kaduilla.

”Toivomme jokaisen pysähtyvän aiheen ääreen tänään.”

Demarinuorten mukaan vuoden 2011 tapahtumista huolimatta Utøya on tänä päivänä kaunis ja tunnelmallinen paikka.

– Se, että perinteitä on jatkettu, ja kunnostettu saari on edelleen Norjan sosialidemokraattisten nuorten käytössä, osoittaa, että avoimen yhteiskunnan arvoja ei voi tuhota väkivallalla. Samalla se osoittaa, ettei pelolle ja vihalle saa antaa valtaa.

Perholehdon mukaan Norjan Demarinuorten tai sosialidemokraattien vastuulla ei ole yksin vastata julkisuudessa käytävästä keskustelusta oikeistolaisten ääriliikkeiden väkivallasta.

– Se on koko yhteiskunnan tehtävä. Toivomme jokaisen pysähtyvän aiheen ääreen tänään ja pohtivan, miten voi itse vaikuttaa sellaisen tulevaisuuden rakentumiseen, jossa viha ei valtaa lisää tilaa.

Demarinuoret järjestää Helsingissä kynttilämuistotilaisuuden.

Oslon ja Utøyan uhreja muistetaan torstaina ympäri Eurooppaa. Demarinuoret järjestää Helsingissä kynttilämuistotilaisuuden uhrien muistolle. Tilaisuus järjestetään Norjan suurlähetystön edustalla 22. heinäkuuta kello 18:30 alkaen ja minuutin hiljainen hetki pidetään kello 18.45. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Osallistujat voivat tuoda paikalle kynttilän kello 18.30–19.30 välillä ja hiljentyä hetkeksi muistamaan uhreja. Muistotilaisuudessa noudatetaan valtakunnallisia ja alueellisia koronaohjeistuksia.

Demarinuorten mukaan muistotilaisuuteen voi osallistua myös kotona sytyttämällä kynttilän ja ottamalla siitä kuvan sosiaalisen mediaan hashtageilla #Utoya #muistammeaina #eitilaavihalle. Halutessa voi myös paikkamerkitä itsensä Norjan suurlähetystölle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE