Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Media: Lukashenko valmistelee kiireistä esiintymistä kansalaisille – asiaa ei ole vahvistettu virallisilta tahoilta

LEHTIKUVA / AFP / NIKOLAY PETROV

Viranomaiset Valko-Venäjällä sanovat vapauttaneensa yli 1 000 pidätettyä mielenosoittajaa. Yhteensä mielenosoituksissa on sunnuntain presidentinvaalien jälkeen pidätetty yli 6 700 ihmistä. Ainakin kahden mielenosoittajan on kerrottu kuolleen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Viranomaisten mukaan presidentti Aleksandr Lukashenko olisi myös määrännyt tutkinnan pidätyksistä.

Venäläismedia, muun muassa Ria Novosti, kertoi myöhään torstai-iltana, että Lukashenko olisi valmistelemassa kiireistä esiintymistä kansalaisille. Novostin mukaan tieto esiintymisestä oli kuitenkin peräisin viestipalvelu Telegramista eikä asiaa ole vahvistettu virallisilta tahoilta.

Poliisi on käyttänyt viime päivinä hyvin väkivaltaisia otteita mielenosoittajia kohtaan. Myös monia toimittajia on pidätetty ja heitä vastaan kohdistettu väkivaltaa.

Protestit Valko-Venäjällä presidentinvaalien vilpillisenä pidettyä tulosta vastaan ovat jatkuneet tänään viidettä päivää.

Pääkaupunki Minskissä on kerrottu tuhansien protestoijien muodostaneen rauhanomaisen ihmisketjun. Protesteja on myös järjestetty useissa muissa kaupungeissa.

Lisäksi monissa valtion omistamissa tehtaissa on lakkoiltu vastalauseena hallinnon toimille.

Tänään etenkin naiset ovat marssineet Valko-Venäjän kaduilla ja olleet keskiössä rauhanomaisten protestien järjestämisessä. Naiset ovat pukeutuneet valkoiseen, kantaneet kukkia ja muodostaneet rauhanomaisia ihmisketjuja muun muassa pääkaupunki Minskissä protestoidakseen pidätyksiä ja poliisiväkivaltaa vastaan, kertoo muun muassa BBC.

Osa naisista on kertonut myös läheistensä pidätyksistä ja vaatinut heidän vapauttamistaan.

EU huomenna kokoukseen

Länsimaiset hallinnot ovat kritisoineet Valko-Venäjän väkivaltaisuuksia. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet esimerkiksi syytti Valko-Venäjää tarpeettoman ja liiallisen voiman käytöstä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi vuorostaan olevansa ”erittäin huolissaan”.

EU-maiden ulkoministerit järjestävät perjantaina ylimääräisen kokouksen pohtiakseen tilannetta Valko-Venäjällä. EU totesi jo aikaisemmin, etteivät vaalit olleet sen paremmin vapaat kuin rehellisetkään.

Unioni on myös väläytellyt mahdollisuutta pakotteisiin vaalituloksen vääristelyn vuoksi. Lukashenkon kerrottiin voittaneen vaalit 80 prosentin äänisaaliilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE