Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mediat: Hallitus nostamassa arvonlisäveroa 1,5 prosenttiyksiköllä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Hallituspuolueiden puheenjohtajat valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo poistuvat media tapaamisesta ennen hallituksen kehysriihineuvotteluja alkamista valtion juhlahuoneistossa Helsingissä maanantaiaamuna 15. huhtikuuta.

Hallitus on sopinut yleisen arvonlisäveron korottamisesta 25,5 prosenttiin, kertoi Helsingin Sanomat lähteisiinsä vedoten myöhään maanantaina. Hallituslähteet ovat sittemmin vahvistaneet aikeet lisäksi ainakin Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Helsingin Sanomien mukaan yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Ratkaisun odotetaan nostavan tavaroiden ja palveluiden hintoja.

Korotuksen kerrotaan tulevan voimaan viimeistään vuodenvaihteessa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan on mahdollista, että korotus tehtäisiin jo kuluvana vuonna. Asian teknisen toteutuksen selvitys oli kuitenkin lehden mukaan maanantai-iltana vielä kesken.

VALTIOVARAINMINISTERIÖ on viimevuotisessa arviossaan sanonut, että korotus voisi tuoda valtion kassaan noin miljardi euroa vuodessa.

Orpo oli jo aiemmin vahvistanut, että yleistä arvonlisäveroa korotetaan, mutta hallituslähteet olivat kertoneet, ettei prosentteja olisi vielä lyöty lopullisesti lukkoon.

Helsingin Sanomien mukaan aiottu 1,5 prosenttiyksikön kiristys nostaa Suomen verokannan Tanskan ja Ruotsin 25 prosentin yläpuolelle.

Veronkiristyksen ulkopuolelle ovat jäämässä arvonlisäveron alennetut kannat. Alennettu 14 prosentin arvonlisävero koskee elintarvikkeita sekä ravintola- ja ateriapalveluita.

Orpo sulki ruoan arvonlisäverotuksen korottamisen pois hallituksen keinovalikoimista erikseen Ilta-Sanomien haastattelussa lauantaina. Hän perusteli ruoan arvonlisäverotuksen korottamisen poissulkemista sillä, että se osuisi liian kipeästi pienituloisten arkeen.

HALLITUS on jo hallitusohjelmassaan sopinut, että nykyiseen kymmenen prosentin alennettuun arvonlisäverokantaan kuuluvat hyödykkeet siirretään 14 prosentin arvonlisäverokantaan lukuun ottamatta sanoma- ja aikakauslehtiä. Ratkaisu korottaa muun muassa kirjojen, lääkkeiden, liikuntapalveluiden ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien verotusta. Ratkaisun vaikutus verotuottoihin on hallitusohjelman mukaan 205 miljoonaa euroa.

Hallitus aloitti maanantaina kaksipäiväisen kehysriihensä, jossa se neuvottelee lähivuosien julkisen talouden suunnitelmasta. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa verotuloja noin miljardilla eurolla. Samalla hallituksen tavoitteena on tehdä menoleikkauksia noin kahdella miljardilla eurolla.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan verojen osuus on kuitenkin hieman kasvamassa.

Lehdelle kerrotaan hallituslähteistä, että arvonlisäveron lisäksi myös haittaveroja, kuten tupakkaveroa, ollaan kiristämässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE