Norden

Medvind för socialdemokraterna i Danmark

Foto: Nikolaj Madsen/Unsplash
Ålborgtårnet med den danska flaggan. Socialdemokraternas opinionssiffror stiger.

Koll av dansk väljarundersökning visar en del intressant. Det är kris på den borgerliga sidan.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Det ”stora” partiet Venstre har krympt och tappar 9,5 % och skulle förlora 18 mandat om det vore val idag. Man är nere på 13,9%. Och Dansk Folkeparti är nere på 6,3. Det gick ganska dåligt för partiet i senaste valet (juni 2019), men partiet var för inte så länge sedan Danmarks största parti. Då kunde man räkna med inflytande trots att man valde att stå utanför den borgerliga regeringen med Lars Løkke Rasmussen från Venstre som statsminister.

 

Nu är det Socialdemokratiet som leder regeringsarbetet och i den här väljarundersökningen får partiet 32,2 %. I senaste valet fick partiet 25,9 % och 48 mandat. Om det vore val idag skulle man få in 58 ledamöter i Folketinget. Så socialdemokraterna står nu ännu starkare bland danska folket i sitt arbete med att leda landet framåt under 2021 och inför nästa val om ytterligare något år.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE