Politiikka
26.10.2016 16:00 ・ Päivitetty: 26.10.2016 16:00
“Meillä on vähän toinen käsitys” – Suomen ja Iranin suhde kehittyy, Syyriasta eri linjoilla
Halu kehittää Iranin ja Suomen kahdenvälisiä suhteita oli perussävel Iranin ja Suomen presidenttien historiallisessa tapaamisessa Teheranissa keskiviikkona. Kaupan edistämisen ohella puhuttiin kuitenkin myös politiikkaa eikä vaikeistakaan asioista vaiettu.
Presidentti Sauli Niinistö piti myönteisenä sitä, että hän oli puhunut presidentti Hassan Ruhanin kanssa paljon myös ihmisoikeuksista. Niinistön mukaan Iran vaikuttaa olevan valmis jatkamaan vuoropuhelua asiasta EU:n kanssa.
– Silloin on tarkoitus ottaa esille kuolemanrangaistus, josta mekin puhuimme, Niinistö kertoi.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iranissa teloitetaan vuosittain satoja ihmisiä, joista huomattava osa on tuomittu huumerikoksista. Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin arvostelun kohteena on myös ollut kidutus Iranin vankiloissa sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen syrjintä.
Niinistön mukaan myös mediavapaus on tärkeä kysymys. Rajoitukset näkyvät tältä osin muun muassa siinä, että Iranissa käydessä on turha yrittää pyrkiä Facebookiin tai Twitteriin.
En epäile, etteikö vierailunne ole hyvä lähtökohta suhteiden kehittämiselle.
Toinen suuri teema keskusteluissa oli Lähi-idän kriisit ja erityisesti Iranin aktiivinen rooli niissä. Tilanne on ristiriitainen, sillä samalla kun Iran on lämmittänyt suhteita länteen, Syyriassa se on tukemassa eri osapuolta kuin esimerkiksi Eurooppa.
Lisää aiheesta
– Iran on todellakin tällä hetkellä tukemassa (presidentti Bashar al-) Assadin hallintoa. Heillä on täällä sitten oma käsityksensä siitä, mikä parasta olisi. Meillä on vähän toinen käsitys, Niinistö sanoi.
Toistaiseksi suojasää kuitenkin jatkuu, myös Suomen kanssa. Keskiviikon tapaamisessa allekirjoitettiin useita pöytäkirjoja yhteistyön kehittämisestä niin energia- kuin metsäalalla ja informaatioteknologiassa.
Erityisen tärkeä käytännön asia kaupan sujumiselle on molemminpuolinen sitoumus kehittää maksuliikennettä ja vientitakuita, joiden ongelmiin vierailun aikana toistuvasti palattiin.
Molemmat presidentit myös mainitsivat maiden välisten liikenneyhteyksien parantamisen. Joskus tulevaisuudessa Suomesta Iraniin ja takaisin pitäisi päästä niin Venäjän kautta junalla kuin myös suorilla lennoilla.
Ruhanin mukaan Suomen presidentin ja hänen mukanaan seuranneen liikemiesvaltuuskunnan vierailu on osoitus vahvasta tahdosta laajentaa kahden ystävällismielisen valtion välisiä suhteita.
– En epäile, etteikö vierailunne ole hyvä lähtökohta suhteiden kehittämiselle, Ruhani sanoi.
Ruhanin tapaamisen jälkeen Niinistö tapasi myös Suomessa hiljattain vierailleen ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin. Kiireiseen iltapäivään oli mahdutettu käynnit myös parlamentin puhemiehen Ali Larijanin ja entisen presidentin Ali Akbar Hashemi Rafsanjanin luona.
Tapaamisia todistaneen paikallisen mediaväen määrästä päätellen Niinistön vierailu sai Iranissa hyvin laajan huomion.
Päivän kenties arvovaltaisin tapaaminen toteutui kuitenkin toimittajilta piilossa, kun Niinistö pistäytyi illansuussa Iranin korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein luona. Hänellä on käytännössä viimeinen sana maan asioissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.