Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Meitä ei tarvitse kirittää” – Suomen jääminen ulos Bidenin ilmastokokouksesta ei olekaan yllätys

LEHTIKUVA / AFP Jim Watson

Suomen jääminen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin järjestämän ilmastokokouksen ulkopuolelle ei tullut yllätyksenä. Ulkoministeriön ilmastosuurlähettiläään Jan Wahlbergin mukaan jo etukäteen oli mietitty, että kutsun esittäminen Suomelle olisi vaikeaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Silloin olisi pitänyt heti ilman muuta kutsua myös Ruotsi ja Hollanti, Wahlberg sanoi STT:lle lauantaina.

Huhtikuussa järjestettävä korkean tason kansainvälinen ilmastokokous haluttiin Wahlbergin mukaan pitää pienenä. Kokoukseen on hänen mukaansa kutsuttu ensinnäkin Major Economies Forumin jäsenet, joihin kuuluu muun muassa Tanska. Sen lisäksi kutsuttujen joukossa on niin sanottuja haavoittuvia maita ja öljyntuottajamaita, kuten esimerkiksi Norja.

EU:sta mukana ovat myös suurimmat viisi maata eli Saksa, Ranska, Italia, Espanja ja Puola.

–  Me muut osallistumme sinne EU:n kautta, Wahlberg sanoo.

Kutsuttujen listalla ovat esimerkiksi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Wahlbergin mukaan se, ettei Suomea kutsuttu, osoittaa myös, ettei Suomea pidetä mitenkään ongelmallisena maana ilmastokeskustelussa.

–  Meitä ei tarvitse kirittää samalla tavalla kuin ehkä esimerkiksi Kiinaa ja Venäjää.

“Kokous on hyvin symbolinen.”

Ilmastokokous on määrä järjestää virtuaalisena 22.–23. huhtikuuta. Mukaan on kutsuttu 40 maan johtajat eri puolilta maailmaa. Von der Leyenin ja Michelin lisäksi kutsuttujen listalla ovat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

–  He (Putin ja Xi) tietävät, että heidät on kutsuttu, uutistoimisto AFP kertoi perjantaina Bidenin sanoneen.

Pohjoismaista kutsuttujen joukossa ovat Norjan ja Tanskan pääministerit.

Wahlbergin mukaan kyseessä on tärkeä kokous, joka toimii myös lähtölaukauksena Glasgow’n marraskuiselle ilmastokokoukselle.

–  Se on myös hyvin symbolinen, koska Biden lupasi järjestää (presidenttikautensa) sadan ensimmäisen päivän aikana tällaisen ilmastokokouksen, ja nyt kokous järjestetään juuri ja juuri sadan ensimmäisen päivän aikana.

Lisäksi kokouksen ajankohta osuu yksiin Maan päivän eli Earth Dayn kanssa, jota vietetään 22. huhtikuuta.

Moni on kutsunut pandemiaa herätyssoitoksi.

Madridissa vuonna 2019 järjestetyssä YK:n ilmastokokouksessa päätettiin, että osallistujat tuovat seuraavaan kokoukseen suunnitelmat uusista päästöleikkauksista. Kokous oli määrä järjestää Glasgow’ssa jo viime vuonna, mutta korona muutti suunnitelmat.

Vaikka korona onkin vaikeuttanut ilmastonmuutoksen vastaisia toimia, haluaa Wahlberg ajatella tilannetta myös positiivisessa valossa. Hänen mukaansa koronapandemia on muuttanut hieman keskustelua ilmastonmuutoksesta ja moni onkin kutsunut pandemiaa herätyssoitoksi. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on puolestaan kutsunut koronakriisiä pukuharjoitukseksi tuleville haasteille, joita maailma tulee kohtaamaan.

–  Ehkä se lisäaika, jonka jouduimme (koronan takia) ottamaan, on herättänyt meidät näkemään tätä asiaa laajemmin ja realistisemmin, Wahlberg pohtii.

Presidentti Sauli Niinistö ei kommentoinut STT:lle lauantaina ilmastokokousta ja Suomen jäämistä sen ulkopuolelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE