Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Meksikolainen 13-vuotias raiskattu ei saanut aborttia, onko tämä oikein? – Räsänen jäi näkemyksineen yksin

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri piti kehysriihen lisäleikkauksia "hyvin valitettavana". Hän piti tärkeänä, että naisten ja tyttöjen oikeudet on yritetty nostaa hyvin korkealle selonteossa. Taustalla ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä hallituksen kehityspolitiikka edistää abortteja. Eduskunta käsitteli keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan mietintöä kehityspoliittisesta selonteosta.

Räsänen korosti, ettei ”turvallisia” abortteja ole olemassa.

– Syntymättömän lapsen kannalta abortti ei ole koskaan turvallinen. Elämän lopettaminen, myöskään syntymättömän lapsen, ei ole ihmisoikeuksia kunnioittavaa kehitysyhteistyötä.

Selonteossa korostetaan muun muassa naisten ja tyttöjen lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämistä. Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) muistutti Räsästä, että kehitysmaissa kuolee päivittäin naisia ja nuoria tyttöjä, koska turvallinen abortti ei ole mahdollista.

– Siksi tämä kysymys on aivan keskeinen.

Haatainen kertoi kiertäneensä lukuisissa kehitysmaissa ja kuulleensa surullisia elämäntarinoita.

– Muun muassa Meksikossa 13-vuotias tyttö raiskattiin. Aborttia hän ei saanut. Onko se oikein, Haatainen kysyi Räsäseltä.

Lisää aiheesta

Räsänen sanoi ymmärtävänsä, että raskaudenkeskeytys on ”herkkä asia”. Hänen mielestään tyttöjen ja naisten asemaa voidaan edistää ihan normaalin terveydenhuollon kautta, ehkäisyvälineitä jakamalla ja antamalla lapsi adoptoitavaksi.

Räsänen jäi hyvin yksin ajatuksineen. Aila Paloniemi (kesk.) muistutti, että raiskausten lisäksi kehitysmaissa solmitaan valtava määrä lapsiavioliittoja. 11–13-vuotiaat tytöt ovat raskaana toistuvasti.

– Näissä synnytyksissä kuolee ja vammautuu järkyttävän paljon nuoria tyttöjä. Näissä tapauksissa abortti voi pelastaa raskaana olevan lapsen elämän.

Anne-Mari Virolainen (kok.) taas huomautti, että ennuste ei ole mitenkään hyvä, jos synnyttäneiden keski-ikä on 15 vuoden molemmin puolin. Ennenaikaiset synnytykset ovat kehitysmaissa arkipäivää.

– Edustaja Räsänen alan asiantuntijana tietää, millaiset mahdollisuudet kilon painoisella lapsella on pärjätä kehitysmaassa.

Tulee hurskastelun maku mieleen, kun resursseista leikataan 40 prosenttia.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) myönsi, että rahojen leikkaaminen vaikeuttaa hallituksen kehityspolitiikan painopisteiden – sinänsä oikeiden – toteutumista. Valiokunta tukee selonteon linjausta, jossa yksityissektorin rooli kasvaa. Avun antamisesta siirrytään yhä enemmän globaaliin yhteisvastuuseen.

Ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) piti surullisena, että tavoitteista puuttuu uskottavuus.

– Tulee hurskastelun maku mieleen, kun 40 prosenttia leikataan resursseista, joilla hyvää pitäisi saada aikaan.

Kehitysrahoitusyhtiö Finnfund saa kuitenkin lisärahoitusta 100 miljoonaa euroa.

– Se saattaa synnyttää jopa katkeruutta kansalaisjärjestöissä, Tuomioja epäili.

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) sanoi olevansa ”todella pahoillaan”, että hallitus leikkasi vielä kehysriihessä kehitysrahoista 25 miljoonaa lisää. Hänen mukaansa leikkaukset eivät vaikuta humanitääriseen rahoitukseen.

Suomi on hallitusohjelmassaan sitoutunut tavoittelemaan kehitysrahoituksen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta pitkällä aikavälillä. Toivakka lupasi, että tavoite pitää yhä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE