Kotimaa
11.11.2024 13:13 ・ Päivitetty: 11.11.2024 13:13
Merivoimien pääsotaharjoitus käynnistyy marraskuussa – mukana Yhdysvaltain merijalkaväkeä
Etelä-Suomessa ja pohjoisella Itämerellä järjestetään marraskuussa kansainvälinen merisotaharjoitus, kertoo Merivoimat. Kyseessä on Merivoimien johtama syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 24.
Merivoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimista, Ilmavoimista, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä Rajavartiolaitoksesta.
Mukana harjoituksessa ovat Naton molemmat pysyvät alusosastot SNMG1 ja SNMCMG1. Liittolaisista harjoitukseen osallistuvat Yhdysvallat, Ranska ja lähes kaikki Itämeren ympärysvaltiot, Saksa, Tanska, Ruotsi, Viro, Latvia ja Liettua.
Harjoituksessa on 4 000 osallistujaa. Mukana on yhteensä noin 30 taistelualusta, rannikko- ja maajoukkoja sekä muita huolto- ja tukialuksia.
Harjoituksessa nähdään myös kymmenkunta ilma-alusta: hävittäjiä ja helikoptereita sekä merivalvontakoneet Yhdysvalloista ja Ranskasta.
Harjoituksen lentotoiminta voi aiheuttaa melua Etelä-Suomessa, Merivoimat varoittaa.
RANNIKKOJOUKKOJEN mukana harjoituksessa on Yhdysvaltain merijalkaväen osastoja sekä Yhdysvaltain laivaston sukeltajia.
Tavoitteena on harjoitella kansainvälisen merioperaation järjestämistä Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa.
- Sää voi tähän vuodenaikaan vaihdella lähialueillamme arktisista lumisateista vetiseen syysmyrskyyn. Liittouman yhteistoimintakyky täytyy varmistaa kaikissa olosuhteissa, ja siksi näissä ainutlaatuisissa olosuhteissa harjoittelu tukee valmiuttamme tehokkaasti, harjoituksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen sanoo tiedotteessa.
Marraskuussa harjoitellaan muassa merikuljetusten suojaamista ja vedenalaisen infrastruktuurin valvontaa ja suojausta.
Useita liittolaismaiden taistelualuksia saapuu Turkuun jo tällä viikolla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.