Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Metsureille tulee kriisilauseke – pekkaspäivistä tippuu kolme

Puuliiton puheenjohtajan Jari Nilosaaren mukaan neuvottelut sujuivat ripeästi ja hyvässä hengessä.

Kilpailukykysopimuksen liittokohtaisista neuvotteluista saatiin maanantaina ensimmäinen neuvottelutulos. Metsäala pääsi sopuun, miten sopimusta aiotaan toteuttaa käytännössä.

Sopimuksen piirissä on noin 3 500 metsäalan työntekijää, muun muassa metsureita.

Sopimus pidentää työaikaa vähentämällä työntekijöiltä kolme pekkaspäivää. Tähän saakka Metsäteollisuuden työehtosopimuksessa pekkaspäivien maksimimäärä on ollut 12,5 vuodessa.

Lisäksi otetaan käyttöön kriisilauseke, jolla vuosilomia voitaisiin siirtää tai palkoissa joustaa väliaikaisesti. Palkkajoustot eivät voisi mennä alle työehtosopimukseen kirjatun minimitason.

Työntekijöitä edustavan Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari kertoo, että lauseke voisi olla kerrallaan voimassa korkeintaan vuoden. Sen käyttöön ottaminen vaatisi sekä työnantaja- että työntekijäpuolen hyväksynnän. Kriisilausekkeen käyttöönotosta neuvottelisi luottamusmies.

 

Neuvottelut sujuivat melko nopeasti, vaikka työntekijöiden etujen heikentäminen ja työajan lisääminen olivat vaikeita kysymyksiä.

Lisää aiheesta

Nilosaaren mukaan neuvottelut sujuivat melko nopeasti, vaikka työntekijöiden etujen heikentäminen ja työajan lisääminen olivat vaikeita kysymyksiä.

– Lähdimme siitä, että kerran kilpailukykysopimus on sovittu keskusjärjestöjen välillä, se sovitaan myös meidän liittojemme välillä.

Työnantajapuoli on tyytyväinen, että sopu täyttää kilpailukykysopimuksen tavoitteet työajan pidentämisestä ja kriisilausekkeesta.

– Sopimus saatiin aikaan jo nyt, ja mielestäni se osoittaa, että pöydässä on ollut hyvä henki, toteaa Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Pärssisen mukaan kriisilauseke on jouston väline, jolla voidaan saada väliaikaista apua esimerkiksi yrityksen taloudelliseen ahdinkoon. Pärssisen mukaan on mahdotonta arvioida etukäteen, milloin lauseketta jouduttaisiin käyttämään. Hän korostaa, että kysymyksessä on aina paikallisesti sovittava asia.

– Pyrimme löytämään toisen keinon taloudellisiin kriiseihin kuin pelkästään henkilöstön vähentämisen tai lomauttamisen.

Seuraavaksi osapuolten hallinnot käsittelevät neuvottelutuloksen.

Tommi Forsman

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE