Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miapetra Kumpula-Natri näkee EU:n välineenä hallita globalisaatiota – ”EU on riittävän suuri vaikuttaakseen kansainväliseen kehitykseen, yksittäinen jäsenmaa on voimaton”

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin mukaan tulevaisuuden kannalta on tärkeää osoittaa, että EU pyrkii vahvistamaan kaikkien eurooppalaisten asemaa.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) maskeerattiin tänä vuonna Demokraatin joulupukiksi. Haastattelussaan hän pohtii muun muassa Euroopan kuohuntaa.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Miapetra Kumpula-Natrin ensimmäinen kausi EU:n päätöksenteossa lähestyy loppuaan. Hän luonnehtii Euroopan tilanteen elämistä kautensa aikana: talousturbulenssi kääntyi vihdoin talouskasvuksi, mutta jätti jälkeensä köyhyyttä ja populismi alkoi nostaa päätään. Eurobarometrit näyttävät EU:n vahvistaneen suosiotaan kansalaisten keskuudessa, mutta toisaalta EU-kriitikot ja populistit porskuttavat edelleen.

– Onkohan niin, että kun maailmassa on käynnissä yhteiskuntia ravisuttavia murroksia, osa kaipaa jonkinlaista hidastusta tai paluuta turvalliselta tuntuvaan vanhaan. Siksi populistien löyhät ”meille, mutta ei muille” -vaalilupaukset purevat, Kumpula-Natri pohtii.

– Toiset syyttävät globalisaation haasteista EU:ta, vaikka itse asiassa se on väline vaikuttaa kehityksen suuntaan. EU on riittävän suuri vaikuttaakseen kansainväliseen kehitykseen, oli kyse sitten työntekijöiden, kuluttajien tai luonnon suojelusta, kauppasopimuksista, ihmisten liikkumisesta tai ilmastonmuutoksesta. Yksittäinen jäsenmaa taas on näissä voimaton, hän jatkaa.

”Huoli eriarvoistumisesta ja vain rikkaiden rikastumisesta on yksi Ranskankin tilanteen juurisyistä.”

Kansalaiset odottavat meppien etsivän vastauksia maarajat ylittäviin kiperiin kysymyksiin. Samalla osa kokee EU:n etäiseksi. Kumpula-Natrin mukaan tulevaisuuden kannalta onkin tärkeää osoittaa, että EU vaikuttaa ihmisten arjen tasolla positiivisesti ja että EU pyrkii vahvistamaan kaikkien eurooppalaisten asemaa.

– Brexit oli mielestäni hätähuuto. Sen puolesta äänestivät myös ihmiset, jotka olivat vientiteollisuudessa töissä ja joiden työpaikat hyötyvät sisämarkkinoista, kauppasopimuksista ja EU:n sisäisestä sääntelystä. He eivät vain nähneet sitä yhteyttä, että EU on tapa hallita globalisaatiota ja kasvattaa vaurautta. Ja kuten nyt näemme, Britanniassa ollaan aivan solmussa.

Lisää aiheesta

Kumpula-Natrin mukaan myös Ranskan keltaliivien mielenilmaukset ovat osoitus voimakkaasta patoutuneesta tyytymättömyydestä.

Kumpula-Natrin mukaan sosialidemokraattien tehtävä on kehittää EU:ta niin, että se todella on väline oikeudenmukaisuuteen. EU:n avulla tulee varmistaa, että esimerkiksi ilmastonmuutosta torjutaan tavalla, joka ei lisää hyvinvointi- ja tuloeroja.

– Huoli eriarvoistumisesta ja vain rikkaiden rikastumisesta on yksi Ranskankin tilanteen juurisyistä, hän sanoo.

Voit lukea Demokraatin joulupukkina tänä vuonna esiintyneen Kumpula-Natrin koko haastattelun Demokraatin paperilehdestä 20.12.

Demokraatin joulupukin parran takana piilotteli Miapetra Kumpula-Natri. (Kuva: Nora Vilva)

Demokraatissa on jokavuotisena perinteenä piilottaa joku tavalla tai toisella julkisuudesta tuttu henkilö joulupukin parran taa. Lukijat saavat arvuutella kuvien ja vihjeiden avulla, kuka harmaiden hapsien takana lymyää. Punanutun henkilöllisyys paljastetaan aina joulun alla ilmestyvässä lehdessä.

Tänä vuonna Demokraatin joulupukkina oli europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Demokraatin joulupukkina ovat aiemmin olleet Ismo Kallio, Margit Eskman, Sakari Kiuru, Veikko Helle, Matti Ahde, Erkki Aho, Kaisa Raatikainen, Tellervo Koivisto, Vappu Taipale, Pekka Oivio, Antti Kalliomäki, Anu Kaipainen, Pirjo Ala-Kapee, Lasse Lehtinen, Arto Bryggare, Antero Kekkonen, Pertti Paasio, Tarja Halonen, Teemu Selänne, Liisa Jaakonsaari, Säde Tahvanainen, Kari Rajamäki, Päivi Lipponen, Mandi Malek, Pelle Miljoona, Erkki Tuomioja, Tapani Kansa, Erkki Liikanen, Reino Paasilinna, Maarit Feldt-Ranta, Maria Guzenina, Eero Heinäluoma, Tommy Tabermann, Lauri Lyly, Jukka Virtanen, Mikael Jungner, Amin Asikainen, Ann Selin, Antti Lindtman, Timo Harakka, Sanna Marin ja Mikkel Näkkäläjärvi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE