Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Mielenterveyden ongelmat voivat vaikeutua, jos apua ei saa ripeästi – kansalaisaloite terapiatakuusta ilahduttaa kansanedustajaa

Jukka-Pekka Flander

Eduskuntaan lokakuussa lähetetty kansalaisaloite esittää terapiatakuuta mielenterveyspalveluihin pääsyn nopeuttamiseksi. Kansanedustaja Kim Berg (sd.) kiittää aloitteesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Bergin mukaan psykoterapiaan pääsy tällä hetkellä usein viivästyy, jolloin myös mielenterveyden ongelmat saattavat vaikeutua.

– Kannatan lämpimästi ajatusta siitä, että ihminen saa tarpeen mukaista palvelua nykyistä merkittävästi nopeammin, Berg sanoo tiedotteessaan.

– On tärkeää, että ihmisen ensimmäiseen yhteydenottoon vastataan asiakas- ja potilaslähtöisesti ja tehokkaasti. Tämä myös sitouttaa ihmisen paremmin hoitoon. Etenkin mielenterveyden ongelmissa tämä on olennaisen tärkeää.

Hän huomauttaa, että aloitteen esittämässä terapiatakuussa on sama perusajatus kuin hallitusohjelman kirjauksissa, joiden mukaan painopistettä tulee siirtää erityispalveluista peruspalveluihin ja parantaa varhaisen tuen saatavuutta.

Kansalaisaloite on nostanut mielenterveyden kysymykset myös hoitotakuun valmistelun keskiöön.

Berg muistuttaa, että erityisesti nuoret kokevat aiempaa enemmän psyykkistä kuormitusta ja yhä useampia ohjataan erikoissairaanhoitoon mielenterveysongelmien vuoksi. Bergin mukaan kouluihin ja oppilaitoksiin on tarkoitus ”tuoda ja vakiinnuttaa yleisimpien mielenterveyshäiriöiden lyhyitä varhaisinterventioita” eli puuttua ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa.

– Osana tätä palvelumallia myös nopeasti, tiiviisti ja matalalla kynnyksellä tarjottava lyhytterapiajakso tuo tehokkaan tuen lieviin mielenterveysongelmiin.

– Pidän tärkeänä sitä, että jatkossa psykososiaalista osaamista tuodaan aivan uudella tavalla perustasolle. Se edellyttää myös osaajien koulutusta ja moniammatillista yhteistyötä, Berg toteaa.

Mielenterveyden osaamista on Bergin mukaan olennaista vahvistaa koko terveydenhuollon sektorilla – kouluissa, oppilaitoksissa ja työterveyshuollossa. Se edellyttää resursseja koulutukseen ja täydennyskoulutukseen.

Bergin mukaan kansalaisaloite on nostanut mielenterveyden kysymykset myös hoitotakuun valmistelun keskiöön.

– Se, että mielenterveyden hoitamista pidettäisiin vähintään yhtä tärkeänä kuin somaattisten sairauksien hoitoa, ei ole aina mikään itsestäänselvyys. Myös siitä syystä pidän tätä kansalaisaloitetta erittäin tärkeänä avauksena ja odotan rakentavaa valiokuntakäsittelyä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE