Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Mikä tämä on, mistä se tuli ja miksi? – ‘Oumuamua ihmetyttää tähtitieteiljöitä – onko siellä elämää?

Tämä ulkoavaruuden vierailija ihmetyttää. Taiteilijan näkemys kohteesta.

Lokakuussa kotoisen Aurinkokuntamme liepeille putkahti merkillinen – no – esine, kappale. Miten vaan. Sikarin muotoinen kappale osoittautui kaikkien aikojen ensimmäiseksi tähtienväliseksi asteroidiksi. Se ei siis ole komeetta tunnetulta Kuiperin vyöhykkeeltä, joka sijaitsee kuitenkin Aurinkokuntamme sisällä.

‘Oumuamua on havaijia, joka tarkoittaa ”tiedustelijaa” ja ”viestin tuojaa”.

Tutkijoita on hämmentänyt Oumuamuan muoto: Se on noin 400 metriä pitkä, mutta leveydeltään siitä vain kymmenesosan. Tällainen pitkulainen muoto on harvinainen avaruuden kiville. Ne tuppaavat olemaan enemmän tai vähemmän pyöreitä. Tällaista kappaletta ei ole koskaan havaittu.

– ‘Oumuamuaa kuunnellaan – SETI-tutkijat kiinnostuivat oudosta tähtienvälisestä kappaleesta, otsikoi Tähdet ja Avaruus-verkkolehti keskiviikkona. Nyt asteroidin ovat  löytäneet myös Aurinkokunnan ulkopuolista elämää etsivät tutkijat huippulaitteineen.

– ‘Oumuamuan käynti aurinkokunnassamme antaa Breakthrough Listen -projektille mahdollisuuden tutkia huippuherkkyydellä mahdollisia keinotekoisia lähettimiä sekä osoittaa pystyvämme seuraamaan lähellä ja nopeasti liikkuvia kappaleita”, kertoo Andrew Siemion Berkeleyn SETI-tutkimuskeskuksesta, Tähdet ja Aavaruudessa.

– Riippumatta siitä, osoittautuuko kappale keinotekoiseksi tai luonnollista alkuperää olevaksi, se on mahtava kohde kuunteluprojektille.

Marraskuussa paljastui, että ‘Oumuamua on todennäköisesti hyvin pitkulainen, muotosuhteeltaan luokkaa 1:10:en ja mahdollisesti metallipintainen.

Tähtienvälisestä avaruudesta saapunutta kohdetta pidetään äärimmäisen kiehtovana sen erikoisen radan, muodon ja pintamateriaalin vuoksi.

Tutkijat eivät pidä signaalien löytämistä kovin todennäköisenä, mutta omassa aurinkokunnassamme vierailevan kappaleen tutkiminen on vähintäänkin jännittävä lisä SETI-signaalien etsinnälle toisilta tähdiltä, kertoo T&A.

Kuunteluhankkeista kertoi Suomessa ensimmäisenä Tekniikan Maailma.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE