Politiikka
14.6.2021 16:51 ・ Päivitetty: 15.6.2021 06:09
Mikä yllätti ja miksi? – nyt puhuvat äänikuningatar Imatralta ja demareiden äänikuningas Vaasasta
SDP:n varapuheenjohtajat, kansanedustajat Niina Malm ja Matias Mäkynen jännittivät kuntavaalien tulosta myöhäiseen iltaan sunnuntaina Helsingissä SDP:n puoluetoimistolla.
Kokoomuksen vaalivoitto oli selvillä aika hyvissä ajoin. Molempien mielestä kakkossijan saavuttaneet sosialidemokraatit saivat herätä tähän aamuun aivan pystypäin, vaikka kärkisija jäi saavuttamatta.
– Erityisen tyytyväinen olen, että meidän ehdokkaitamme kehuttiin ympäri Suomen asiallisuudesta ja järkevästä keskustelusta. Jokainen ehdokas ja vaalityöntekijä voi olla itsestään ylpeä. Mutta ykköspaikka on aina se, mitä tavoitellaan. Sen puoleen parantamisen varaa jäi seuraaviin vaaleihin, 1. varapuheenjohtaja Malm arvioi Demokraatille.
Mäkysen mielestä koko maan kattavaa vaalianalyysiä on vaikea tehdä tällä kertaa toisin kuin viimeksi, jolloin SDP menetti asemiaan isoissa kaupungeissa ja voitti pienemmissä seutukaupungeissa. Nyt samanlaista säännönmukaisuutta ei näkynyt.
– Voimme olla tyytyväisiä, että Suomessa on kaksi suurta kuntapuoluetta – SDP säilytti tai palautti asemiaan nyt isommissa kaupungeissa, vaikka joissakin kunnissa mentiin vähän taaksepäinkin, 2. varapuheenjohtaja Mäkynen pohtii.
Malmin tavoin Mäkynen hän parantamisen varaa erityisesti ehdokasasettelussa, johon pitää kiinnittää vakavaa huomiota seuraavat neljä vuotta.
Yllätyksiäkin kaksikko löytää käydyistä vaaleista. Malmilta loksahti suu auki, kun ennakkoäänet tulivat ja mikä oli perussuomalaisten sijoitus sillä hetkellä.
– Minulle oli yllätys, että perussuomalaisten jytky jäi tulematta. Toisaalta samaan aikaan keskusta kyllä yllätti myös, se, ettei puolueelle tullut totaalista sakkausta.
Hän arvioi, että puheenjohtaja Jussi Halla-ahon työväestölle kylmää kyytiä tietävä linjapuhe puoluevaltuustossa saattoi vaikuttaa lopputulokseen – ainakin Malmin taustaporukoiltaan saaman palautteen perusteella.
Mäkysen mielestä yllätyksenä voi pitää muutosten pysymistä maltillisina – ainakin gallupeihin verrattuna.
– Tulos sopi aika hyvin pidempään sykliin. Meillä on vähän ajattelutavasta riippuen kaksi tai neljä isoa puoluetta, kolmea suurta ei siis enää ole.
Myös hän ottaa esille perussuomalaisten tilanteen: puolue ei tehnyt nyt niin vahvaa tulosta kuin jotkut povasivat. Syyksi Mäkynen löytää suhteellisen tuntemattomat ehdokkaat ja alhaiseksi jääneen äänestysprosentin, samat seikat, jotka vaikuttivat myös sosialidemokraattien tulokseen.
”Vihreillä oli yksi vetovoimainen ehdokas.”
SDP säilytti Imatralla 16 paikallaan suurimman puolueen asemansa, vaikka menettikin kolme paikkaa. Ja Niina Malm oli äänikuningatar 745 äänellään.
– En osannut odottaa itselleni näin paljon ääniä. Omaan henkilökohtaiseen äänimäärääni olen tyytyväinen tässä ilmapiirissä.
Vaalien loppusuoralle osui vielä rikosepäily imatralaisen entisen valtuutetun viisumihakemuksesta. Epäilyn mukaan Malm hyväksyi viisumimaksun tarkistamatta, onko lasku aiheellinen.
Malm itse arvioi, ettei viisumikohu vaikuttanut hänen henkilökohtaiseen äänimääräänsä, mutta saattoi ehkä karkottaa jonkin verran puolueeseen sitoutumattomia äänestäjiä.
Imatran äänestysprosenttia, 50,3, hän kuvaa sanalla ”surkea”, ja se vaikutti SDP:n menestykseen ratkaisevasti. Kokoomus säilytti asemansa kakkosena, mutta suurimmaksi voittajaksi nousi vihreät, joka lisäsi paikkamääränsä yhdestä neljään.
– Vihreillä ehdokasasettelu onnistui ja meillä ei ihan niin hyvin. Heillä oli yksi todella vetovoimainen ja voimakas ehdokas, joka keräsi ääniä hyvin.
Malm näkee, että sosialidemokraatteja ja vihreitä yhdistää Imatralla moni tekijä: ympäristöstä huolehtiminen, Saimaa, Vuoksi, luonto, kulttuuri, historia… joten mahdollisuudet hyvään yhteistyöhön ovat olemassa.
– Mutta onhan se harmi, että näin kävi: meiltä hävisi ääniä. Mutta tällaista tämä politiikka on.
Perussuomalaiset saivat Imatralla yhden lisäpaikan, ja Malm laskee tämän saavutuksen myöskin yhden vahvan ehdokkaan piikkiin.
”Voimme olla tyytyväisiä, että olemme toiseksi suurin puolue.”
Vaasassa suurimpien neljän puolueen järjestys pysyi samana edellisissä kuntavaaleissa. Suurin puolue RKP sekä toiseksi suurin SDP menettivät kumpikin kaksi paikkaa. SDP:llä on nyt 11 paikkaa valtuustossa. Kokoomus säilytti kannatuksensa ja perussuomalaiset otti kolme paikkaa lisää.
Mäkynen sai kaupungin kolmanneksi komeimman äänisaaliin, 990 ääntä.
– Totta kai olen tyytyväinen. Äänimäärä nousi reippaasti viime vaaleista, mutta kyllä minulle tärkeintä on meidän yhteinen suorituksemme.
Hän viittaa siihen, että SDP sai säilytetyksi toisen uusista paikoista, jotka puolue nappasi itselleen viime vaaleissa.
– Siihen voimme olla tyytyväisiä, että olemme Vaasan toiseksi suurin puolue.
Vaasan tulos ei tullut Mäkyselle yllätyksenä. Viime kuntavaaleja sävytti laajan päivystyksen sairaalan kohtalo, ja kokoomus hävisi tuolloin vaalit ”aika pystyyn”. Odotettavissa oli siis tasaantumista puolueiden voimasuhteissa.
”Keskustelu oli aika sivuraiteella.”
Kumpaakin varapuheenjohtajaa jäi harmittamaan se, että missään ei päästy keskustelemaan kunnolla teemoista, joista kunnat päättävät kuin vasta loppumetreillä.
– Keskustelu oli aika sivuraiteella. Ja kun tilaisuuksia päästiin viimein järjestämään, huomasi, että korona-aika oli synnyttänyt ihmisissä tarpeen puhua heille tärkeistä asioista, mutta pitkään puhuttiin kuntien kannalta epäolennaisista asioista kuten EU:n elvytyspaketista tai hallituksen kokoonpanosta, Mäkynen arvioi.
Saman huomasi Malm kenttää kiertäessä. Häntä suretti myös se, kuinka hyökkääviä ja epäasiallisiakin keinoja oltiin valmiita käyttämään synnyttämään huonoa ilmapiiriä kohti kuntavaaleja.
– Imatrallakin päästiin vasta kampanjan loppusuoralla pureutumaan kaupungin asioihin; mitä kuuluu oikeaan arvopolitiikkaan. Siihen liittyy myös toisen arvostaminen. Eri mieltä voi olla vähän tyylikkäämminkin.
Mäkynen uskoo, että Vaasassa yhteistyön mahdollisuudet ovat hyvät tulevalla valtuustokaudella.
– Meidänkin ryhmämme uusiutui juuri sopivasti. Vaasalla on hyvä vauhti päällä ja uskon, että puolueiden välillä syntyy sopu päästä jatkamaan työtä hyvän kehityksen varmistamiseksi.
Malm kertoo odottavansa erityisesti kokoomuksen peliliikettä. Viime kaudella se kokosi ympärilleen liittouman, jonka turvin sai yhden äänen enemmistön vasemmistoa vastaan.
– Saa nähdä, yrittääkö kokoomus jälleen rakentaa tällaista yhdistelmää vai joko vihdoin ja viimein kunnioitetaan äänestystulosta. Meidän ryhmämme on lähtenyt siitä, että kaikkien kanssa tehdään yhteistyötä.
Imatran lisäksi ainakin Rautjärvi on vahvasti demarinäpeissä.
Vaasan vaalipiirissä ei puolueiden asetelmissa tapahtunut Mäkysen mukaan mitään maata järisyttävää: perussuomalaiset nousivat hieman ja keskusta sai asemaansa pidettyä – kiitos onnistuneen ehdokasasettelun. Tunnetuimpia nimiä oli Lapuan ääniharava Anneli Jäätteenmäki.
– Sosialidemokraatit pystyivät pitämään asemansa tai parantamaan sitä paikkakunnilla, joissa kuluneella valtuustokaudella oli uusiuduttu, kuten Kokkolassa ja Lapualla.
Mäkynen nostaa esille erityisesti Kokkolan, jossa ehdokkaana ei ollut nyt Jutta Urpilaista.
– Se ei näkynyt tuloksessa oikeastaan mitenkään. Säilytimme asemamme vaikeassa tilanteessa.
Malm ei vielä ollut ehtinyt perehtyä tarkemmin Etelä-Karjalan maakunnan tilanteeseen. Imatran lisäksi ainakin Rautjärvi on vahvasti demarinäpeissä: SDP:n kannatus oli peräti 40,4 prosenttia – lieneekö pikkukunta nyt Suomen sosialidemokraattisin kunta?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.