Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri Juuso vakuutti kivenkovaan: ”Yhtään sairaalaa ei olla sulkemassa”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sairaalaverkon kohtalo herätti tunteita ja jätti avoinna olevia kysymyksiä vielä eduskunnan kyselytunnin jälkeenkin.

Marja Luumi

Demokraatti

Moni opposition edustaja on ollut tuskastunut, kuinka sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolta (ps.) (kuvssa) ei ole saanut selkeää vastausta, mitä tapahtuu hallituksen säästöpaineissa sairaalaverkolle.

Oppositio eli SDP, keskusta ja liike nyt yrittivät kovistella Juusolta tänään selkeää vastausta. Kansanedustaja Aki Lindén, itsekin ministerinä toiminut, luetteli pitkän litanian keskussairaaloita, joiden toiminnot ovat uhan alla.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen asettama työryhmä julkisti tammikuussa selvityksensä sairaalaverkon saneeraamisesta. Se esitti, että 15 keskussairaalasta siirrytään vain 5-8 sairaalaan.
Lindén muistutti Juusoa, että tämä sanoutui irti tuosta selvityksestä todeten, että laskelmat ovat täysin puutteelliset.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä kuitenkin valmistellaan kiireesti hallitusohjelman toteuttamista tuon selvityksen pohjalta. Lakimuutokset aiotaan saada eduskuntaan tänä vuonna. Pitääkö tämä paikkansa?

Juuson mukaan ei pidä paikkaansa, että sairaalaverkkoa valmisteltaisiin vain raportin pohjalta.

– Meillä on myös muita vaihtoehtoja tapetilla, mutta mitään päätöksiä tai poliittisia linjauksia ei ole vielä tehty.

– Yhtään sairaalaa ei olla sulkemassa, ei mitään päätöksiä ole tehty. Älkää antako sitä kuvaa, hän vielä lisäsi myöhemmin kyselytunnilla.

SDP EI Lindénin mukaan hyväksy hallituksen suunnitelmia sopeuttaa valtion taloutta leikkaamalla sosiaali- ja terveysmenojen kasvusta 1,4 miljardia euroa. 100 miljoonaa euroa sairaalaverkosta on osa tätä kokonaisuutta.

– Se tuhoaa sote-palvelut, jotka ovat ihmisten elinehto. Suunnitelmiin kuuluu myös merkittävä määrä yhteispäivystysten sulkemisia. Vaikka näissä yöaikaisten potilaiden käyntien määrä ei ole suuri, ne ovat tärkeä osa potilasturvallisuutta ja alueellisesti ihmisille tärkeitä palveluita. Aiotteko lailla ja asetuksella säätää näiden yksiköiden sulkemisesta, hän kysyi.

Pääministeri Orpo huomautti, että pelkästään ensi vuodelle pitäisi löytää 2,5 miljardia enemmän rahaa kuin tänä vuonna.

– Koko sote-uudistuksen tarkoituksena oli hillitä menojen kasvua. Meillä ei ole varaa tähän järjestelmään. Ministerit tekevät hartiavoimin töitä, että ratkaisu löytyy. Vaikka tämä on hallituksen kyselytunti, kysyn silti, että mitä tekisitte, kun olette niin viisas?

Orpo myös kehotti lopettamaan ”jatkuvan väitteen”, että hallitus leikkaa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Hänen mukaansa hallitus lisää joka vuosi yli miljardi euroa hyvinvointialueille.

SDP ESITTI hallitukselle kymmenen eri toimea hallitukselle viime syksynä, ex-ministeri Krista Kiuru (sd.) huomautti.

– Ei ole näkynyt eikä kuulunut vastausta. Näiden 1,4 miljardin säästöjen pahimpia esimerkkejä on se, että hallitus lopettaa yli 20 erilaista eri alueiden toimintoa, jotka romahduttavat osittain tai kokonaan nykyisen keskussairaalaverkon. Tämä on erittäin vakava paikka. Te teette mini-soteuudistuksen pohtimatta lainkaan palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Miksi te laitoitte tällaisen härdellin pystyyn?

Soten yksi tavoite oli Juuson mukaan, että erikoissairaanhoidon kuluja pystytään madaltamaan ja lisäresursseja laitetaan perusterveydenhuoltoon ja vanhustenhoitoon.

– Jollakin tavalla kuluja pitää tasapainottaa. .Erikoisairaanhoidon kulujen kasvu on ollut erittäin jyrkkää, kaikki rahat menevät sinne. Tämä suunta täytyy kääntää. 100 miljoonaa on itse asiassa tosi pieni summa.

SELKEÄÄ vastausta sairaalaverkon kohtalosta kysyi myös kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.). Hän toi esille alueiden huolen siitä, että aluesairaaloita ja keskussairaaloita ollaan lopettamassa.

– Viettekö te tätä leikkausesitystä sairaaloiden alasajosta eteenpäin vai pysäytättekö tämän valmistelun? 1,4 miljardin leikkaukset ovat suora leikkaus vanhustenhuollosta, terveys- ja sosiaalipalveluista. Mitä haluatte sanoa näille ihmisille, mikä on teidän vastuunne tässä tilanteessa?

“Minä en siihen voi vaikuttaa.”

Juuso sanoi todenneensa monta kertaa, että hyvinvointialueilla on itsenäinen päätöksentekovalta, mistä palveluista leikataan.

– Minä en siihen voi vaikuttaa. Voin sanoa, että älkää leikatko vanhustenpalveluista tai perusterveydenhuollosta. Mutta silti te teette niin, hän väitti.

Hän lisäsi, että hallitus ei voi perääntyä 100 miljoonan lisäsäästöstä.

– Millä tavalla se saavutetaan, siitä ei ole mitään päätöksiä tehty. Me tuomme esitykset mahdollisimman pian. Olen luvannut, että toukokuussa pidän tiedotustilaisuuden ja kerron, mihin suuntaan mennään.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kysyi, aikooko ministeri Juuso suojata Suomen sairaalaverkon, joka on mitä kriittisintä infrastruktuuria, vai antaako tämä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) punakynän käydä.

– Kyllä ministeri Purran punakynä on myöskin ihan järkevä, eikä tällaisia sairaalan lakkauttamisia ole tulossa. Mutta meidän pitää tehostaa palveluverkkoa, kuului Juuson vastaus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE