Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Ministeri Kai Mykkänen: ”Venäjä rikkoo merkittävällä tavalla sitoumuksiaan”

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomen ja Venäjän kauppa on toipumisvaiheessa. Vienti vetää yhä paremmin, ja venäläisturisteille myönnetään viisumeja selvästi viime vuotta enemmän.

Ministeriä kuitenkin huolestuttaa Venäjän yhä tarmokkaammin toimeenpanema tuonninkorvauspolitiikka. Esimerkkinä Mykkänen mainitsee pääministeri Dmitri Medvedevin syksyllä allekirjoittaman määräyksen, jonka mukaan huonekalujen ja puutuotteiden tuonti valtionyritysten hankintoihin kielletään kahdeksi vuodeksi.

– Tämäntyyppisiä haasteita on nyt ensimmäistä kertaa uuden Venäjän aikana merkittävästi, Mykkänen sanoo.

Venäjän liittyessä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon 2012 jätettiin valtion suorat hankinnat liittymissopimuksen ulkopuolelle. Valtionyhtiöiden sen sijaan pitää tehdä hankintansa WTO:n sääntöjen mukaan ilman kansallista syrjintää

– Tältä osin Venäjä rikkoo uudella ja merkittävällä tavalla WTO-sitoumuksiaan, Mykkänen sanoo.

Asia ei ole yhdentekevä. Vaikka Suomen vienti on perinteisesti painottunut yksityisen toiminnan aloille, ovat valtionyhtiöt Venäjällä yhä merkittävämpi talouden toimija, Mykkänen sanoo.

Viime kädessä tämä on asia, joka johtaa WTO:n riitojenratkomismenettelyyn.

Lisää aiheesta

Mykkänen aikoo ottaa tuonninkorvauspolitiikan esille tapaamisissaan venäläiskollegojen kanssa. Hänen mukaansa asiasta pitäisi puhua myös EU:n ja Venäjän kesken.

– Viime kädessä tämä on asia, joka johtaa WTO:n riitojenratkomismenettelyyn, jos asiat eivät keskustelemalle muutu.

Tältä osin synkkiä protektionismin pilviä on kerääntynyt taivaalle päinvastaisesta ilmansuunnasta. Donald Trumpin hallinto haluaa uudistaa WTO:n sääntöjä, ja siksi Yhdysvallat on estänyt uusien tuomareiden nimitykset WTO:hon kauppariitoja ratkaisemaan.

– Jos näin jatketaan, niin vuonna 2019 riitojenratkaisuelin muuttuu toimivallattomaksi, koska se ei voi toimia alle kolmejäsenisenä, Mykkänen kertoi.

Eli mahdollista kiistaa Venäjän tuonninkorvauspolitiikasta ei tuolloin voitaisi WTO:ssa käsitellä.

Vaikka Venäjän talous nyt vähän ryömii ylöspäin, niin semmoista buumia ei ole tulossa.

Mykkäsen mukaan Vladimir Putinin hallintoa kannattelivat viime vuosikymmenellä korkea öljyn hinta ja talouskasvu. Finanssikriisin jälkeen Venäjän talous jäi polkemaan paikalleen ja tukea jouduttiin hakemaan elintason nostamisen sijaan suurvaltaideologiasta.

Mykkänen arvioi, että tällä tiellä joudutaan jatkamaan myös ensi kevään presidentinvaalien jälkeen.

– Vaikka Venäjän talous nyt vähän ryömii ylöspäin, niin semmoista buumia ei ole tulossa, joka mahdollistaisi elintason nostamisen.

Itse asiassa venäläisten ostovoima näyttää olevan vähenemässä, koska sosiaalietuuksia on leikattu eikä eläkkeisiin tule indeksikorotuksia.

– Kyllä tämä suurvaltaideologia tulee olemaan hallitseva myös Putinin seuraavan presidenttikauden aikana, Mykkänen ennustaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE